Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 11:20 |

Jukić: Predsjedništvo BiH treba reagovati na uplitanje u rad pravosuđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružića Jukić pozvala je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da hitno reagiraju zbog, kako je navela, uplitanja predstavnika međunarodne zajednice u BiH u rad pravosuđa.

Kako je istaknula u pismu reakciju šef države traži na način da oni obavijeste Ujedinjene nacije (UN) i Evropsku uniju (EU) o uplitanju u rad pravosudnih institucija visokog predstavnika Valentina Inzka, šefa OSCE Misije u BiH te ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Nizozemske i Kraljevine Španije.

- Inzko, predstavnici ambasada i šef Misije OSCE-a su izjavama direktno su narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u BiH - stava je Jukić.

Smatra da su se oni prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTV-u te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku, umiješali u donošenje meritorne odluke pravosudne institucije i to na najgrublji način.

Takvo uplitanje u rad pravosuđa, dodaje Jukić, ne bi bilo sporno ukoliko bi ono bilo u svrhu usklađivanja akata VSTV-a s evropskim tekovinama, jer su Poglavlja 23 "Pravosuđe i ljudska prava" i 24 "Pravda, sloboda i sigurnost" ključne oblasti u pregovorima BiH s EU.

- No, niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija vršeći pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, istrazi ili disciplinskom postupku - podvukla je Jukić u pismu članovima Predsjedništva BiH.

Iznijela je mišljenje da u državama iz kojih dolaze predstavnici međunarodne zajednice u BiH ovakvo nešto ne bi bilo moguće, jer je pravosudni sistem u tim državama zaštićen od ovakvih napada, koji vode u anarhiju i cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sistem.

Podsjetila je na kraju i da je Vijeće prihvatilo sve preporuke Evropske komisije u vezi sa izmjenama pravilnika u VSTV-u, ali je iznijela mišljenje i da su zbog toga dovedeni u situaciju da budu neefikasni kod izbora nositelja pravosudnih funkcija, jer ih nisu mogli birati po starim pravilnicima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik: U Ustavu RS piše da ima visoko i sudsko tužilačko vijeće, to ćemo učiniti

VSTV neće razmatrati niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi sa pravosuđem

VSTV - Podrška profesionalnom radu kantonalnog suda i tužilaštva u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana