Najave     | 10.06.2019. 08:35 |

Danas mirni građanski prosvjed ispred deponije 'Uborak'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) – Građani gradskog područja Sjever Mostar održat će danas, 10. lipnja, s početkom u 10 sati prosvjed zbog, kako navode, odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak.

Mještani i građani tog područja ističu kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.

"Odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada je u sukobu s EU Direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je deponija Uborak zapravo deponija komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas građane ovog područja", stoji u priopćenju Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Imajući u vidu da je koncentracija teških metala poput kadmija, bakra, cinka, žive, olova i drugih u otpadnom mulju i do 100 puta veća od vrijednosti dozvoljenih za odlaganje, iz te inicijative smatraju da se postupcima odlaganja ovog otpada, uz već postojeće ekološke probleme koje uzrokuje deponija, također ozbiljno ugrožava i zdravlje ljudi, životinja i biljaka na ovom prostoru i šire, te se zagađuju voda, zemlja i zrak.

Građani gradskog područja Sjever, a posebno mjesnih zajednica Vrapčići i Bijelo Polje ovim putem zahtijevaju promptnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje, po njihovim riječima, nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak, ugrađivanje pročistača, zatim postepeno zatvaranje postrojenja deponije, te saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Tirana: Prosvjednici gađali zgradu albanske Vlade molotovljevim koktelima i kamenjem

Beroš: Prosvjed lijeve oporbe je tragikomičan, mislim da štrajka neće biti

Plenković: Prosvjed radikalne ljevice, poruke opet vulgarne i primitivne

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo