Svijet     | 08.06.2019. 12:01 |

Venecuelu napustilo četiri miliona ljudi

FENA Internet

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Četiri miliona izbjeglica i migranata napustili su Venecuelu od izbijanja ekonomske i političke krize u toj zemlji. 

Zemlju napuštaju zbog nasilja, hiperinflacije, nezaposlenosti i nedostatka hrane i lijekova.

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice - UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije - IOM su saopćili da je broj izbjeglica i migranata krajem 2015. godine iznosio 700.000, ali do sredine ove godine dostigao je četiri miliona. 

Navodi se da postoji hitna potreba pružanja podrške zemljama koje su ih primile, a radi se uglavnom o Kolumbiji, Peruu, Čileu, Ekvadoru, Brazilu i Argentini, javlja Al Jazeera Balkans.

Ujedinjeni narodi tvrde da se u Kolumbiji nalazi više od 1,3 miliona Venecuelanaca, dok ih je 768.000 u Peruu, zbog čega je peruanski predsjednik Martin Vizcarra najavio da će njegova zemlja uvesti strožije mjere za Venecuelance koji žele doći u Peru, odnosno da će im to dozvoljavati samo uz vizu.

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu od kada se u januaru opozicioni lider Juan Guaido proglasio za privremenog predsjednika države, a vrhunac krize je bio 30. april, kada je pozvao na vojni udar usmjeren na predsjednika Nicolasa Madura.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Maduro ponovo kandidat vladajuće stranke za predsjednika Venecuele

Maduro: Izborni dogovor s opozicijom na rubu kolapsa

Maduro i Ali sastaju se radi ublažavanja napetosti oko pogranične oblasti između Venecuele i Gvajane

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom