Ekonomija     | 07.06.2019. 19:55 |

Vodič planinarskih staza Crne Gore i BiH

FENA Ivana Banovic

PODGORICA, 7. lipnja (FENA) - Evidentna je potreba da se regija zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, a projektom Bijela Via Dinarika osmišljene su dvije tematske staze, s ciljem da se očuvaju vlastite kulturne karakteristike i identitet Crne Gore i Bosne i Hercegovine, rečeno je na prezentaciji povodom završetka projekta "Bijela Via Dinarika – staza koja prirodno povezuje", koju je organizirao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Detaljan vodič i mapa planinarske staze koja spaja nacionalni park (NP) Sutjesku i NP Durmitor izrađen je u nastojanju da turisti i mještani budu upoznati s prirodnim kulturno-povijesnim i svim drugim znamenitostima ove geografske cjeline.

Izvršna direktorica CSTI Svetlana Vujičić kazala je kako je evidentna potreba da se regija zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, koja će, kako je navela, biti autentična u mjeri u kojoj ona odražava vlastitu kulturnu tradiciju.

 Po njezinim riječima, novi trendovi u turizmu utjecali su na dalji razvojni tijek u regiji.

Predstavnik Savjeta za Regionalnu Suradnju Sarajevo (RCC) Nikola Gaon kazao je kako je Europska unija prepoznala potencijal turizma na zapadnom Balkanu i podržala inicijativu regionalnih kulturnih i avanturističkih ruta.

"Turizam je jedna od industrijskih grana koja najbrže raste. U regiji, 25 posto izvoza čini turizam, indirektno 14 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) se odnosi na turizam što je čini jako bitnom industrijom, a godišnje više od 12 milijuna posjeti našu regiju. Samim tim, ideja projekta je da pokušamo dalje povećati te cifre, da obiđu više lokacija u regiji, kao i da kroz rast potražnje za uslugama, povećamo i broj zaposlenih u turizmu", naveo je Gaon.

 Projekat "Bijela Via Dinarika" provodi se kroz grant koji je dodijeljen od strane Savjeta za Regionalnu Suradnju (RCC) u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat financira Europska unija, a implementira RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana, kroz podršku razvoju i promociji zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Proslava Nove godine u glavnim gradovima regije

Plenković: BiH i Srbija trebaju uskladiti vizni režim s EU-om

Objavljen vodič za institucije BiH da se suprotstave ilegalnoj trgovini duhanskim proizvodima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom