Sport     | 07.06.2019. 14:49 |

U Šibeniku obilježena 26. godišnjica smrti Dražena Petrović

FENA Roland Grabovac

ŠIBENIK, 7. lipnja (FENA) - Prigodnim skupom kod Draženovog spomenika na Baldekinu u Šibeniku obilježena je 26. godišnjica tragične smrti košarkaške legende Dražena Petrovića.

"Privilegija je bila živjeti u Draženovo vrijeme, biti dio publike koja je uživala u košarci koju je on igrao. Ja za Dražena imam običaj reći da je imao 100 posto talenta i 300 posto rada. Imao je sreću što je živio tu blizu. U jutarnjim satima od 6 do 7 bio je najčešće sam u dvorani, borio se sa svojim stolicama, preprekama koje je postavljao. Nakon toga u 7 sati išao je kući, a moj kolega profesor iz fizike i matematike dolazio bi mu držati repeticije, ali ne da bi Dražen imao dvojku, već peticu", kazao je na Baldekinu Miro Kotarac, nekadašnji Draženov trener, a danas trener Škole košarke 'Dražen Petrović'.

Naglasio je kako je Dražen svojim primjerom dokazao da se može biti vrhunski sportaš, jedan od najbolji u svijetu te u isto vrijeme biti odličan u školi, navodi Hina.

"Dražen je završio i osnovnu i srednju školu s odličnim uspjehom, upisao je pravni fakultet i da ga nije zadesilo ono što ga jek zadesilo, on bi sigurno danas bio diplomirani pravnik i bio bi visoki dužnosnik. Ne bi bio trener to sam siguran, još kao mali je rekao 'šjor Miro neću nikad biti trener'", ispričao je Kotarac.

U sklopu obilježavanja godišnjice smrti Dražena Petrovića, u organizaciji OKK Dražen Petrović od 6. do 9. lipnja u Šibeniku održat će se međunarodni košarkaški turnir za dječake rođene 2003. godine i mlađe pod nazivom 'Sjećanje na Dražena'.

Dražen Petrović, jedan od najvećih europskih i svjetskih košarkaša svih vremena, poginuo je na današnji dan 1993. u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta.

Ostavio je neizbrisiv trag, ne samo u hrvatskoj košarci, već u svjetskim razmjerima. Živio je za košarku i za sport. Bio je i ostao istinska legenda, nadahnuće generacijama i simbol hrvatskoga sporta. Draženovim odlaskom otišla je i najljepša epizoda hrvatske košarke koja se do današnjih dana nije oporavila, navodi Hina.

"Uživao sam igrajući protiv Dražena. Bio je velik igrač, borben i samouvjeren. Kad god bismo se sučelili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti," kazao je o Draženu legendarni Michael Jordan.

Sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru Dražen Petrović počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka Zoran Slavnić ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.

Nastup za reprezentaciju na Olimpijskim igrama 1984., kada je tadašnja Jugoslavija osvojila broncu, značio je i kraj njegove šibenske karijere. Iste godine seli se u redove Cibone i s Vukovima osvaja dva naslova europskog prvaka. Nakon četiri zagrebačke godine prešao je u Real Madrid, u čijem dresu je već u prvoj sezoni osvojio naslov španjolskog prvaka, španjolski kup i naslov pobjednika Kupu pobjednika kupova. U finalnom susretu protiv Snaidera Caserte postigao je čak 62 koša.

Nakon Šibenika, Zagreba i Madrida, Draženu je Europa postala premala i s titulom najboljeg europskog košarkaša preselio se u NBA ligu, u redove Portlanda. Tamo se našao u situaciji u kojoj nikada nije bio. Grijao je klupu uz mizernu minutažu. Izdržao je dvije sezone, a zatim je otišao u New Jersey Netse gdje je pokazao svu raskoš svog talenta. U dresu Netsa profilirao se u jednog od vodećih šutera NBA lige.

S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, a olimpijskom medaljom iste boje okitio se i s reprezentacijom Hrvatske četiri godine kasnije u Barceloni.

Između dva olimpijska nastupa s Jugoslavijom je postao europski prvak 1989. godine, a godinu kasnije i svjetski prvak.

Posthumno je 2002. godine primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo