Svijet     | 07.06.2019. 10:13 |

May danas podnosi ostavku, otvara utrku za nasljednika

FENA Internet

LONDON, 7. juna (FENA) - Očekuje se da britanska premijerka Theresa May danas podnese ostavku s čela vladajuće Konzervativne stranke, otvarajući utrku unutar stranke za njenog nasljednika, ali ne i glasanje javnosti o novom čelniku zemlje.

Nije planirano da May (62) održi javni govor danas, ali se očekuje da će potvrditi svoju ostavku u pismu Komitetu 1922 konzervativnih poslanika.

Ona je objavila namjeru da podnese ostavku u prošlom mjesecu, priznajući da nije uspjela privoliti parlament da odobri sporazum o britanskom napuštanju Evropske unije.

- To što nisam uspjela da realiziram Brexit jeste i uvijek će biti uzrok mog najdubljeg žala - kazala je u emotivnom govoru May pred svojim uredom u Downing Streetu 24. maja.

May će nastaviti da obavlja premijersku dužnost do izbora novog konzervativnog čelnika među stranačkim poslanicima i članovima - u procesu koji bi mogao potrajati do dva mjeseca.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je za njenog nasljednika.

Konzervativni euroskeptici, koji su bili nezadovoljni sporazumom koji je May postigla s EU, pozvali su na njenu ostavku.

Premijerka je potvrdila u martu da će podnijeti ostavku nakon što je parlament odbio po četvrti put njen sporazum s EU. Poslanici su glasali tri puta protiv sporazuma, a četvrti put glasanje nije ni održano zbog rastućeg protivljenja sporazumu.

U aprilu je EU odobrila Britaniji šestomjesečno produženje roka za napuštanje bloka, u nadi da će poslanici pronaći put iz slijepe ulice. Novi rok za Britaniju da napusti EU je 31. oktobar, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana