Regija     | 07.06.2019. 08:19 |

Zemlje 'Triju mora' trebaju 500 milijardi eura ulaganja u infrastrukturu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 7. lipnja (FENA) - Zemljama Inicijative triju mora potrebna su ulaganja od oko 500 milijardi eura samo u infrastrukturu do 2023. da bi dostigle zapad Europe, rekao je u četvrtak u Ljubljani potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Vazil Hudak.

"Da bi zemlje Inicijative triju mora došle do razine na kojoj je sada zapadna Europa, u tu bi regiju do 2023. samo u infrastrukturu trebalo investirati približno 500 milijardi eura", upozorio je na jednom od panela u okviru poslovnog foruma u Ljubljani. On se održavao paralelno sa summitom Inicijative.

Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Europe brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na summitu je donesena odluka o uspostavi zajedničkog investicijskog fonda.

Predsjednici zemalja koje sudjeluju u Inicijativi podržali su u završnoj izjavi tu odluku, javila je Hina.

Fond je pokrenut na prošlogodišnjem summitu u Bukureštu kako bi se ubuduće lakše financirali prioritetni projekti.

Najprije su mu pristupile poljske i rumunjske banke, a sada je stvar konkretizirana zaključcima u Ljubljani, odnosno pristupanjem Europske investicijske banke (EIB), dok se još pregovara s drugim europskim bankama, te sa Svjetskom bankom.

Kako je na summitu u Ljubljani i Brdu kod Kranja istakla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ta se aktivnost uklapa u zajedničku viziju brisanja razlika u razvijenosti između "stare" i "nove" Europe, ne samo preko europskih sredstava nego i dodatnim kapitalom.

"Viziju koju imamo o brisanju razlika između takozvane stare i novije Europe sada pretvaramo u konkretne projekte koji će se ostvarivati ne samo uz pomoć europskih sredstava, nego i kroz investicijski fond koji smo uspostavili i za koji vjerujem da će biti jedno od važnijih ulagača u naše prostore", poručila je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je u Sloveniji, gdje je na summitu Inicijative triju mora sudjelovao kao gost, da su zemlje istočne i srednje Europe koje sudjeluju u Inicijativi dobile samo u zadnjoj perspektivi oko 60 milijardi iz strukturnih fondova, te još 42 milijarde iz Fonda za strateške investicije.

Inicijativa triju mora platforma je pokrenuta 2015. godine koja okuplja 12 država članica Europske unije smještenih u srednjoj i istočnoj Europi, između tri mora: Jadranskog, Baltičkog i Crnog.

Do sada su održana tri sastanka na vrhu, u Dubrovniku 2016., u Varšavi 2017. i u Bukureštu 2018. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

RH će na samitu NATO-a upozoriti na hibridno djelovanje ruskih saveznika u susjedstvu

Plenković: Uložit ćemo maksimalne napore za kompromis o pomoći Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'