Ekonomija     | 06.06.2019. 13:52 |

Deveti sajam ENERGA u Sarajevo dovodi sto izlagača i 250 učesnika konferencije

FENA Saopćenje

TUZLA, 6. juna (FENA) - Za učešće na Međunarodnom sajmu energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "ENERGA 2019" prijavljeno je oko sto izlagača iz 12 zemalja, dok je za konferencijski program organizator registrovao 250 učesnika.

Deveto izdanje ovog sajma i konferencije, odnosno treće koje se održava u Sarajevu, bit će održano od 11. do 13. juna u Centru Skenderija.

ENERGA, koja je kao mjesto susreta predstavnika uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija, koje tretiraju oblasti energije i zaštite okoliša, prepoznata u cijeloj regiji, i ove godine će velikom broju registriranih učesnika na sajmu i konferenciji ponuditi nova istraživačka i proizvodna ostvarenja, trendove i dostignuća moderne energetike, te različite oblike poslovne saradnje.

Radi se o jedinstvenom projektu u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša i kao takav kontinuirano privlači sve veći broj učesnika i posjetilaca. 

Da se radi se o jedinstvenom konceptu, koji pokušava dati odgovore vezane za perspektivu energetskog sektora u BiH i regiji, ove godine su prepoznali i u Međunarodnoj agencija za obnovljivu energiju (IRENA), koji će Konferenciju ENERGA otvoriti temom “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa“.

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, pored prezentacije Agencije IRENA, učesnicima će ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Na osnovu prošlogodišnjeg velikog interesovanja za poslovne susrete “ENERGA b2b” u okviru kojih je bilo registrovano više od 80 učesnika, koji su realizovali sto zakazanih sastanaka, susreti će ove godine biti prošireni. Pored Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA i Evropske poduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini (EEN), „b2b“ susrete, koji imaju za cilj podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu, tokom sajamskih dana organizirati će i Trgovinski odjel austrijske amabasade u Bosni i Hercegovini.

Ured trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini organizirat će i manifestaciju pod nazivom Austria Showcase „Obnovljivi izvori energije i energetska efiksanost u Bosni i Hercegovini”.

Novina u odnosu na prošla izdanja „ENERGE“ je i najavljeno veće prisustvo studenata, mladih stručnjaka i startup kompanija, koji će kroz posebno osmišljen program, sesije i dizajnirani sajamski izložbeni prostor moći prezentovati svoje poslovne ideje i projekte.

Svečano otvaranje sajma je 11. juna ove godine u 11.00 sati, uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti, institucija, međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor, a više infroamcija o događaju se može pronaći na stranici na www.energa.ba.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH. Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP, GIZ, FL Wind i BH Telecom, saopćeno je iz Press tima „ENERGA 2019“. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svjetska politička elita okuplja se na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

Memorandum Privredne komore FBiH, turskog IZFAS-a i sajma Energa (VIDEO)

RBI - Objavljeni učesnici programa Elevator Lab za 2019./2020.

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!