Kultura     | 06.06.2019. 13:05 |

Tomislav Žigmanov dobitnik godišnje nagrade 'Hrvatski stećak'

FENA Saopćenje

STOLAC, 6. lipnja (FENA) – Na Vidoškoj pjesničkoj noći održanoj u srijedu u Stocu, Tomislavu Žigmanovu uručena je nagrada "Hrvatski stećak", rad akademskog kipara Stjepana Skoke, koja se jednom godišnje dodjeljuje za osobit doprinos hrvatskoj književnosti.

"Ovogodišnji nagrađenik veliki je borac za prava Hrvata u Vojvodini, kulturni djelatnik, urednik, predavač, zastupnik, književnik i pisac. Autor je šesnaest knjiga, i kroz svoj rad svakako njeguje dragu nam hrvatsku riječ što je osobito teško ondje gdje živi i stvara", rekao je tom prigodom predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković.

U svom obraćanju Žigmanov je istaknuo je kako ga to priznanje ohrabruju da nastavi sa svojim djelovanjem.

"Već više od tri stoljeća i mi se trsimo biti ono što jesmo, biti ljudi, katolici i pripadnici hrvatskog naroda. U tim nastojanjima služimo se i perom, tražimo hrvatski standard i jezik, govor koji su naši preci ponijeli s ovog prostora, a to je ikavica. U tim nastojanjima ja nisam sam, samo sam sljednik jedne bogate i duge tradicije pisane riječi koja postoji u Bačkoj, Subotici, Baji, Budimu, Pešti, Somboru. Ovo priznanje, za nas koji živimo u prostoru koji nam nije naklonjen, u ambijentu gdje smo stigmatizirani, gdje još uvijek biti ono što jesi uračunava i donosi sa sobom rizik, priznanje koje dolazi izvana, iz daleka, iz prapostojbine, 'domaje' Hrvata dodatni je znak da ono što činimo ima smisla, da to netko prati i na koncu odaje priznanje", poručio je Žigmanov.

Matica hrvatska Stolac tiskala je i posebnu publikaciju "Vidoška pjesnička noć", koju je uredio književnik Ljubo Krmek. Publikacija predstavlja manifestaciju i njezine ovogodišnje sudionike, donoseći podatke o njima te pjesme koje je publika mogla čuti, priopćili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vidoška pjesnička noć na Radimlji kod Stoca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo