Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 08:41 |

Khoshmukhamedov: Zbog veće kvalitete okoliša restaurirat će se 35 objekata u KS

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - U cilju podizanja kvalitete okoliša na području Kantona Sarajevo restaurirat će se 35 objekata zahvaljujući ugovoru, vrijednom 7,6 miliona KM, koji će se realizirati između UNDP-a u BiH i Kantona Sarajevo.

- Trenutno se izvode radovi na 15 objekata, a ostalih 20 će se realizirati do kraja godine. Primjetno je da Kantonalna vlada želi još više intenzivirati radove u cilju povećanja energetske efikasnosti, što se može vidjeti iz činjenice da se godišnje rekonstruiralo šest do sedam objekata a ove će biti rekonstruirano 35  – rekao je u razgovoru za Fenu zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov na Svjetski dan zaštite okoliša.

Navedene aktivnosti ističe da se provode u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji se bazira na energijskoj efikasnosti.  

UNDP trenutno radi na unapređenju i upravljanju vodovodnih sistema u 18 općina širom BiH kroz finansijku podršku švicarske agnecije SDC. 

Trenutno, manje od 40 posto stanovništva u zemlji ima priključke na javni sanitarni sistem, dok se 90 posto od prikupljenih otpadnih voda pušta u vodotoke bez ikakvog tretmana, što rezultira ozbiljnim zagađenjima i prirodne vode i tla.

Osim toga, većina vodovoda u zemlji nisu finansijski u potpunosti samoodrživi, što predstavlja dugoročni rizik na planu vodosnabdijevanja.

- Riječ je o projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEEG) s kojim želimo da podignemo kvalitet općina kroz razne usluge, kao što je vodosnabdijevanje. Tu radimo u dva segmenta. U pravnom smislu pomažemo ljudima kako da poslože stvari da bi mogli nuditi bolji kvalitet usluga. Drugi segment je infrastrukturni razvoj za sve općine - rekao je Khoshmukhamedov.

Najavio je da uskoro treba započeti druga faza ovog projekta tokom koje će se komunalnim preduzećima pokazati kako da poboljšaju svoje usluge prema građanima. 

Važnost održavanja vodovodnog sistema vidi i zbog vremenskih prilika koje su 2014. i ove godine izazvale poplave u Bosni i Hercegovini.

- Zato je važno da kapaciteti lokalnih vlasti unapređuju. To sam upravo vidio prošle sedmice u Posavskom kantonu, gdje Vlada puno ozbiljnije i efikasnije prisuta problemima u vezi poplava tako što ulaže u restauraciju i infrastrukturu radi zaštite od poplava – rekao je Khoshmukhamedov.

Pozitivnim je ocijenio činjenicu što se u Doboju instaliraju pumpni sistemi koji će u slučaju poplava omogućiti odpumpavanje vode.

-  Ovdje je lokalna vlast razumijela da jedan dolar investiran u prevenciju od poplava spašava sedam dolara koji će se morati investirati u rješavanje problema od poplava. Na taj način osigurali su da imaju pune manje troškove  - poručio je u razgovoru za Fenu Khoshmukhamedov.

Građanima Bosne i Hercegovine čestitao je Svjetski dan okoliša nadajući da će im biti omogućen bolji kvalitet zraka.  

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo