Bosna i Hercegovina     | 04.06.2019. 13:57 |

Višković posjetio trapistički samostan koji obilježava 150 godina od osnivanja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. juna (FENA) - Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković obećao je pomoć Vlade Katoličkoj crkvi koja će 21. juna obilježiti 150. godišnjicu dolaska redovnika trapista i osnivanja čuvenog samostana, kasnije opatije "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci.

Višković je rekao da je u pitanju značajan jubilej, on govori o ljudima koji nisu samo propovijedali vjeru, već su razvijali privredu te pokrenuli razne projekte važne za građane - centrale, ciglane, hladnjače, pivaru...

Podsjetio je i na moto njihove redovničke zajednice - Ora et labora (Moli i radi).

Entitetski premijer je istakao da je, tokom posjete samostanu "Marija Zvijezada" razgovarano i o koncesiji za Zemljodaničku zadrugu "Livač" koja izrađuje sir "Trapist".

Bilo je riječi i o drugim projektima Katoličke crkve, a Višković navodi da će u Vladi RS-a imati partnera.

Povrat imovine svim vjerskim zajednicama, pa i Katoličkoj crkvi, kako je rekao, još je otvoreno pitanje, jer je visoki predstavnik stavio van snage raniji zakon.

Biskup banjalučki Franjo Komarica je, nakon posjete Viškovića ovom samostanu, podsjetio na dolazak reformiranih cistercita, među narodom poznatijih kao trapisti (la Trappe - ime samostana u Francuskoj), u Banju Luku, odnosno BiH.

- Donijeli su mnogo toga, i duhovnog i materijalnog napretka za ovu sredinu - istakao je biskup Komarica, dodajući da su Trapisti ostavili baštinu koja sve obavezuje.

Naglasio je da se želi nastaviti konstruktivan rad koji su započeli ovdašnji Trapisti te zahvalio Viškoviću na podršci u očuvanju njihove baštine za sve buduće generacije.

Samostan trapistički "Marija Zvijezda" u Delibašinom Selu kod Banje Luke osnovao je još za vrijeme otomanske vladavine 1869. godine Franz Pffaner.

Osamdesetih godina 19. vijeka samostan postaje opatijom, a početkom 20. vijeka doživljava vrhunac po broju monaha kojih je bilo 220, ali i po duhovnoj, obrazovnoj, privrednoj, karitativnoj i civilizacijskoj djelatnosti.

Entitetski premijer i biskup banjalučki čestitali su muslimanima Ramazanski bajram.

Višković je istakao da je sigurnosna situacija u RS dobra, o čemu će se razgovarati i na sjednici Narodne skupštine RS-a 11. juna.

Potvrdio je da će, ukoliko među socijalnim partnerima ne bude dogovora o općem kolektivnom ugovoru u RS, predložiti izmjene i dopune Zakona o radu.

Za narednu sjednicu Skupštine Vlada je, kaže, pripremila brojne zakone koji proizilaze iz mjera Ekonomske politike.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Izraelski premijer Netanyahu napušta bolnicu sutra

Mitsotakis: Mjere protiv navijačkog nasilja daju rezultate

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu