Ekonomija     | 03.06.2019. 10:29 |

Vrebac: Poticajima za veterinarstvo omogućena kontrola mliječnih goveda (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Ovogodišnjim poticajima za veterinarstvo koje je odobrila Vlada FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM, omogućena je kontrola zdravstvenog statusa životinja, prevashodno mliječnih goveda i njihovog ženskog podmlatka na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu.

- Kontrola ovih bolesti je neophodna da bi se u kontinuitetu nastavio izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište Evropske unije. Ova stavka iznosi najveći dio poticaja – potvrdio je u razgovoru za Fenu šef Odsjeka za zaštitu ljudi i životinja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marijo Vrebac.

Također, sredstva su predviđena za službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla. U tom pogledu, ističe da će veterinarski inspektori u skladu sa planom koji će donijeti Ministarstvo obići objekte u kojima se radi proizvodnja namirnica životinjskog porijekla, te provesti službeno uzorkovanje.

Provoditi će se i Plan službenog uzorkovanja fecesa žive peradi na prisutnost salmonele u odobrenim i registriranim objektima.

- Ovim  planom se kontrolira program samokontrole koji se obvezno provodi na farmama peradi, a koji je vršen i prethodnih godina kada su zabilježeni zadovoljavajući rezultati. To je još jedan od programa koji se radi u cilju daljnjih osiguranja uvjeta kako bi se ispunili uvjeti za izvoz mesa peradi na tržište Evropske unije - istakao je Vrebac.

Također, predviđena su sredstva za nabavku dijagnostičkih testova, koji bi se koristili u slučaju pojave bolesti koja je prisutna u regionu, a nije evidentirana u Bosni i Hercegovini, a čija pojava bi mogla izazivati značajne ekonomske štete.

- Sredstva se izdvajaju i za naknadu štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja. U svrhu sprečavanja daljnjih širenja bolesti vlasnici ostvaruju prava za naknadu štete ukoliko su ispunili uvjete sukladno Pravilniku  o postupku isplate naknade štete za neškodljivo uklonjene seropozitivne životinje – kaže Vrebac.

Osim toga predviđena su sredstava i za laboratorijsku dijagnostiku infektivne anemije kopitara, mjere DDD na farmama u slučaju pojave bolesti, ispitivanje životinja u slučaju pobačaja, dijagnostičko ispitivanje svih životinja na imanju u slučaju oboljenja ljudi, te sredstva za edukaciju službenih veterinara.  

Dodaje da su rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprečavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3030

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14mSA0xqVhivY1nCpTnF6aqxn1THxdhnE?usp=sharing

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brčko - Predstavljena aplikacija za elektronsko podnošenje zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024. godini

Vlada KSB-a dodijelila više od dva i pol milijuna KM poticaja gospodarstvu (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana