Stranačke aktivnosti     | 01.06.2019. 17:22 |

Saopćenje - Građanski savez

FENA Saopćenje

Čolpa: Po preporuci Evropske komisije odmah pristupiti vraćanju nadležnosti državi BiH

S obzirom da je u nedavno dostavljenom Mišljenju Evropske komisije naznačeno da je Mehanizam koordinacije potpuno neefikasan na što je GS i ranije upozoravao, te imajući u vidu da je Evropska komisija preporučila da država u procesu EU integracija preuzme nadležnosti kantona i entiteta, potrebno je odmah postupiti po toj preporuci, kazao je danas predsjednik Građanskog saveza i zastupnik Kluba DF i GS u Parlamentu FBiH Nihad Čolpa.

Čolpa je dodao kako očekuje od Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini da ispravi načinjenu grešku u vezi sa podržavanjem neefikasnog Mehanizma koordinacije koji je političkoj osovini Dodik - Čović omogućio potpunu blokadu BiH pa samim time i blokadu evropskih integracija.

"Delegacija EU u BiH poštujući preporuku Evropske komisije sada ima obavezu da pomogne proces vraćanja nadležnosti državi Bosni i Hercegovini i da sanira negativne posljedice lošeg Mehanizma koordinacije, pogotovo zbog činjenice da je sramnu ulogu u postojećim blokadama odigrao upravo odlazeći šef Delegacije u EU Lars Gunar Wigemark. Zato EU u budućem periodu mora voditi računa kakve kadrove šalje u BiH ako zaista postoji volja da BiH jednog dana postane zemlja članica EU", kazao je Čolpa.

On je dodao da je Mišljenje Evropske komisije, također novi dokaz da su svi koji su se suprotstavljali sramotnom zahtjevu za izborni zakon na rasističkim načelima od strane HDZ i tzv. HNS zastupali iskonske vrijednosti EU.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!