Bosna i Hercegovina     | 01.06.2019. 12:05 |

U Beču izložba 'Otapanje. Glečeri kao svjedoci klimatskih promjena'

FENA Saopćenje

BEČ, 1. juna (FENA) - Prirodoslovni muzej u Beču je prvi muzej koji će od 5. juna do 1. septembra otvoriti izložbu „Otapanje. Glečeri kao svjedoci klimatskih promjena ".

Izložba je vizualizacija klimatskih promjena od strane fondacije "Project Pressure".

Odabrani umjetnički radovi na izložbi se odnose na topljenje ledenjaka i pokazuju efekte klimatskih promjena koristeći različite medije.

Za razliku od šumskih požara ili poplava, gubici mase glečera nisu posljedica kratkoročnih vremenskih promjena, već su odraz dugoročnog globalnog zagrijavanja.

Od 2018. godine „Project Pressure“ šalje umjetnike na ekspedicije širom svijeta. Rezultati tih ekspedicija u vidu umjetničkih radova će po prvi put biti prikazani na izložbi u Prirodoslovnom muzeju (NHM Wien). Projekti su razvijani i sprovođeni u saradnji sa naučnicima, kako bi se osigurala naučna preciznost.

Umjetnica Lina Aastrup djeluje i kao kustos svoje izložbe te svoju poruku prenosi uz naučni, ilustrativni i poetski prizvuk. Izlagači će dati jedinstvenu perspektivu na pomenutu temu, demonstrirajući efekte glacijalnog topljenja, od planetarnog do mikroskopsko-biološkog nivoa, ili će u vezi s tim tematizirati ljudsku patnju.

Umjetničke interpretacije ove teme će pružiti posjetiocima uvid u našu kripto sferu sa svim njenim krhkim ekosistemima i u promjenjivu globalnu klimu.

Cilj izložbe je inspirisati i aktivirati publiku, tako što će se podići svijest o problematici i potaknuti stvarne promjene u ponašanju.

U tu svrhu je fondacija „Project Pressure“ razvila računar ugljičnog otiska. Posjetioci su na samom kraju izložbe u prilici da putem touchscreen-a izračunaju koliko njihov način života utiče na okolinu. Potom dobiju preporuke za poboljšanje iz područija kao što su: dom, prijevoz, energija, ishrana...

Umjetnici koji učestvuju su: Corey Arnold, Michael Benson, Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Edward Burtynsky, Scott Conarroe, Peter Funch, Noémie Goudal, Adam Hinton, Richard Mosse, Simon Norfolk, Norfolk + Thymann, Christopher Parsons, Toby Smith, Klaus Thymann, a izložba će trajati, od 5. juna do 1. septembra u Prirodoslovnom muzeju (NHM Wien), saopćio je Eurocomm.

 

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

U Beču razvijen prvi štampani 'fantom mozga'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo