Svijet     | 01.06.2019. 11:33 |

OIC neće prihvatiti ni jednu odluku o promjeni statusa Golanske visoravni

FENA Saopćenje

MECCA, 1. juna (FENA) - Organizacija za islamsku saradnju (OIC) saopćila je da neće prihvatiti nijednu odluku koja će izmijeniti pravni i demografski status sirijske Golanske visoravni, naročito odluku SAD da prizna suverenitet Izraela nad tom okupiranom teritorijom.

Na samitu u Mecci, OIC je osudio i djelovanje Irana u regionu.

"Napadi dronovima na naftne crpne stanice (Saudijske Arabije), a koje su sprovele grupe koje uživaju podršku Irana, ne samo da prijete sigurnosti Saudijske Arabije i Zaliva, već prijete i pomorskoj sigurnosti i globalnim naftnim zalihama", izjavio je saudijski kralj Salman, prenosi Reuters.

Organizacija je osudila i "sabotažne operacije" protiv četiri broda u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako se navodi u saopćenju, ovi napadi su ugrozili međunarodnu sigurnost pomorskog saobraćaja.

Salman je istakao da je pitanje Palestine ključni problem Organizacije i dodao da Saudijska Arabija neće priznati nikakve mjere koje se tiču istorijske i pravne pozicije Istočnog Jerusalima.

U saopćenju se navodi da je OIC i zbog porasta islamofobije u mnogim dijelovima svijeta.

Organizacija opisuje islamofobiju kao "savremeni vid rasizma i vjerske diskriminacije" koji nastavlja da raste širom svijeta.

Izražena je bojzan i zbog, kako se navodi, nehumane situacije u kojoj se nalaze Rohingja muslimani u Mjanmaru.

Na samitu u Meccii, Organizacija za islamsku saradnju okupila je 57 država iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na samitu arapskih čelnika u Mecci naglasio da Palestinci odbacuju sve pokušaje američke administracije usmjerene na podrivanje međunarodnog prava i legitimiteta, uključujući i podrivanje rješenje o dvije države i stvaranje nezaivisne palestinske države na granicama 1967. godine.

"Prethodni arapski samiti odlučili su uspostaviti finansijsku sigurnosnu mrežu koja će nam pomoći da se nosimo s američkom i izraelskom opsadom koja nam je nametnuta. Zahvaljujemo onima koji su se odazvali tom zahtjevu i nadamo  se da će i drugi odgovoriti", rekao je Abbas, prenosi Wafa.

Palestinski predsjednik je osudio nedavne napade na saudijske naftne crpne stanice i napade na brodove u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekavši da Palestinci imaju uravnotežen položaj prema svojim arapskim susjedima i ne prihvaćaju međusobne prijetnje.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta