Kultura     | 01.06.2019. 09:58 |

'World Youth Orchestra' sa bh muzičarima nastupa u Mostaru i Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Orkestar i hor sastavljen od 120 muzičara iz cijelog svijeta "World Youth Orchestra" održat će koncert „Zvukovi prijateljstva - Bosna i Hercegovina 2019.“ u nedjelju u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a u ponedjeljak u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

U sklopu turneje, nakon Libana i Maroka, ovaj Orkestar dolazi i u Bosnu i Hercegovinu gdje će, pod rukovodstvom maestra i umjetničkog direktora, Damiana Giuranne, izvesti devetu simfoniju Ludwiga v. Beethovena, te tako na simboličan način obilježiti Dan Evrope 2019., ali i dati značaj kretanju Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama.

Na koncertu priključit će im se 19 muzičara Orkestra mladih Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz cijele BiH, kao i Hor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na ovaj način "World Youth Orchestra" promoviraju vrijednosti prijateljstva, sklada i sloge među narodima putem muzike.

Koncert organizuje Ambasada Italije u Sarajevu u koprodukciji sa JU Bosanski kulturni centar KS. Ulaz na koncert je besplatan.

U svjetlu kulturne i političke vrijednosti, ovaj projekat podržavaju i ambasade Njemačke i Poljske i Austrijski kulturni forum u BiH, saopćeno je iz BKC-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo