Svijet     | 31.05.2019. 16:14 |

Pompeo u Njemačkoj : 'Neupitna' humanitarna pomoć za Iran

FENA Internet

BERLIN, 31. maja (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da Washington neće stajati na putu sistemu koji razvijaju Evropljani za zaštitu od američkih sankcija kompanija koje posluju s Iranom sve dok fokus poslovanja bude pružanje humanitarne pomoći i trgovina ostalim robama koje dopuštaju SAD.

Pompeo, koji je u prvoj posjeti Njemačkoj u svojstvu državnog sekretara, izjavio je da SAD ne osporovaju razvijanje sistema poznatog kao INSTEX, sve dok se bavi trgovinom robama koje nisu predmet sankcija, što Evropljani tvrde da i pokušavaju.

- Prilično smo jasni prema trgovini s Iranom - ima roba koje su sankcionirane i ima ih koje nisu - izjavio je Pompeo  novinarima nakon sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u vladinoj vili u predgrađu Berlina.

 - Kada govorimo o INSTEX-u, ukoliko bude imao za cilj organizirati kretanje roba koje su odobrene, to nije problematično - kazao je.

Otkako su se jednostrano povukle iz istorijskog sporazuma iz 2015. s Iranom, koji je nudio ekonomske poticaje Teheranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekta nuklearnog programa, SAD su u sporu s ostalim zemljama iz sporazuma koje ga žele održati  u primjeni- Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom i  Kinom.

Nakon što su SAD pojačale sankcije i kompanije su počele da se povlače iz poslovanja s Iranom, Evropljani su počeli rad na razvoju INSTEX-a, kompliciranog sistema tipa robne razmjene kako bi izbjegli direktne finansijske transakcije s Iranom i eventualne američke sankcije. 

Sistem još nije profunkcionirao, ali su evropske zemlje optimistične da bi mogao početi da funkcionira do ovog ljeta, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'