Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 11:19 |

Đapo: Za BiH je od sudbinskog značaja očuvanje antifašističke tradicije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije BiH odobrila iznos od 50.000 KM za podršku sanaciji Titove pećine u Drvaru, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, na čiji je prijedlog donesena ova odluka, naglasila je da je Titova pećina u Drvaru značajno i jedinstveno prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne Bosne i Hercegovine.

- Zaštita i očuvanje ovog kompleksa od posebnog je značaja ne samo za Općinu Drvar, već i za cijelu zemlju. To je izvanredan spoj prirodnog bogatstva i historijskog spomenika koji svjedoči o borbi naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Ta borba ostala je u naslijeđe nama i budućim generacijama, uz obavezu da njegujemo sjećanje i tradiciju naših očeva i djedova u odbrani civilizacijskih tekovina od pošasti fašizma i svih drugih sličnih režima i ideologija - kazala je Đapo.

Također je podsjetila da je, gledano iz današnje perspektive, za Bosnu i Hercegovinu od sudbinskog značaja očuvanje toga segmenta tradicije naših naroda, jer je i ujedinjena Evropa, tj. Evropska unija kojoj težimo i za koju smo čvrsto opredijeljeni, nastala upravo na temeljima poštivanja ljudskih i građanskih prava, toleranciji, jednakosti i vladavini zakona.

Zaštita i očuvanje Titove pećine posebno su značajni za malu i nerazvijenu povratničku općinu Drvar kao važan resurs za poticaj razvoju turizma, najbrže rastuće privredne djelatnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana