Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 17:50 |

U BPK uskoro uspostava poligona za uništavanje eksplozivnih materija

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30.maja (FENA) – Uspostava poligona za uništavanje eksplozivnih materija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bio je povod današnjeg sastanka direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka sa premijerkom Aidom Obućom i ministrima u Vladi BPK te predstavnicima kompanije „Ginex“.

Nedostatak adekvatne lokacije za uništavanje eksplozivnih materija u ovom dijelu BiH najviše problema stvara upravo toj kompaniji namjenske industrije, koja je i inicirala današnji sastanak.

Aida Obuća, premijerka BPK Goražde, istakla je da su danas konkretizirane i dogovorene završne aktivnosti za uspostavu poligona, kao sistemsko i dugoročno rješenje.

 - Skupština BPK još prošle godine donijela je odluku kojom se utvrđuje javni interes na lokaciji budućeg poligona, kojom je u ove svrhe predviđeno zemljište površine 10.000 metara kvadratnih. Poligon će koristiti kompanija „Ginex“  d.d Goražde, a FUCZ je tu servis i daje podršku privrednom društvu kako bi se poligon osposobio i koristio za uništavanja NUS-a. Bitno je da će se do lokacije poligona uraditi i pristupni putevi što će biti od značaja i za BPK i za kompaniju „Ginex“ – istakla je Obuća.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će ovaj problem konačno biti riješen.

- Već dvije godine pokušavamo riješiti ovaj problem  i konačno ovaj mukotrpan posao uspjeli smo da privedemo kraju.  Završili smo kompletnu proceduru, odnosno dokumentacju, uz razumijevanje Vlade i Skupštine BPK i tako otklonili  jednu potencijalnu opasnost za sve građane BPK, jer ovdje je i velika prisustnost minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata širom kantona. Sada  smo dobili jednu  lokaciju za sigurno uništavanje – kazao je Solak.

Ministarstvo za privredu BPK Goražde proceduru  uspostave poligona za uništavanje eksplozivnih materija na području ovog kantona pokrenulo je polovinom prošle godine, nakon što su potrebu iskazali privredni subjekti, prvenstveno kompanija namjenske industrije "Ginex" koja je dostavila zahtjev, kako bi sve proizvode koji nemaju karakteristike pogodne za tržište mogli bezbjedno uništiti, vodeći računa o zdravlju i sigurnosti građana.

Timovi FUCZ uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i eksplozivnih sredstava koja nastaju kao nus proizvod, ranije su vršili na lokaciji Crijeteža. Međutim, to više nije izvodljivo s obzirom na to da lokalitet na kojem se nalazio poligon graniči s privatnim posjedima koje su vlasnici počeli koristiti.

Budući poligon za uništavanje eksplozivnih materija  bit će smješten na području katastarskih općina Berič i Ilovača, na lokalitetu Oručevac – Čanak  a, kako je najavljeno, radovi na njegovom uređenju i izradi pristupnog puta trebali bi početi ovih dana.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!