Kultura     | 30.05.2019. 10:33 |

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival pod pokroviteljstvom UNESCO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Ovogodišnji, jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF) bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay navodi se kako Festival dijeli vrijednosti UNESCO-a "kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti".

- Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u južnoj Evropi - navodi Azoulay.

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om Adil Osmanović je ocijenio da je SFF odličan primjer kako kvalitetni projekti iz BiH mogu biti konkurentni na međunarodnom planu, te da zbog toga zaslužuje sve pohvale i čestitke.

Izrazio je uvjerenje da će 25. SFF kvalitetom ne samo povezati ljubitelje filmske umjetnosti, već dati i dodatni doprinos promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur je naveo da u vrijeme održavanja Festivala bilježe rekordan broj turista. Prošle godine bilo je 78.000 turista u augustu, a u prosjeku mjesečno KS posjeti oko 48.000 turista.

Također je i direktor SFF-a Mirsad Purivatra izrazio zadovoljstvo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti.

- Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture – naglasio je Purivatra, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo