Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 15:29 |

Komšić razgovarao s komandanticom NATO štaba Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se danas sa brigadnom generalicom Marti J. Bissell, komandanticom NATO štaba Sarajevo.

Tokom razgovora, Komšić je naglasio da je BiH kroz svoje zakone, strategije i druge usvojene dokumente, jasno definisala svoj odnos prema NATO-u, te da u tom smislu, podnošenje Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) predstavlja tehničko pitanje.

Istaknuto je da se to pitanje sada politizira pod pritiskom određenih stranih uticaja, a sve s ciljem sprečavanja daljih evroatlantskih integracija naše zemlje. Komšić je izrazio i mišljenje da je punopravno članstvo BiH u NATO savezu pitanje od velike važnosti za našu zemlju, ne samo u smislu sigurnosti koje članstvo predstavlja, već i u procesima reformi sigurnosnog i odbrambenog sektora, vladavini prava, te ekonomskog jačanja kroz strane investicije.

Generalica Bissell je u svom obraćanju naglasila nastavak predanosti NATO saveza u radu sa bh. institucijama, te izrazila nadu da će prvi ANP biti uskoro predat kako bi međusobna saradnja bila unaprijeđena.

Sagovornici su podijelili zabrinutost oko transnacionalnih izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, ali i unutrašnjih problema, poput odlaska stanovništva, posebno mladih. Generalica Bissell je zahvalila na učešću Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru, u kojima daju značajan i zapažen doprinos, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'