Svijet     | 29.05.2019. 15:19 |

Holandski sud zabranio "Anđele pakla"

FENA Internet

AMSTERDAM, 29. maja (FENA) - Holandski sud u srijedu je zabranio motociklističku bandu "Anđeli pakla" u Holandiji, navodeći da grupa ima dugi dosje nasilnog kriminala uključujući ubistva suparnika, pucnjave, trgovinu drogom i prekršaje vezane s oružjem.

Tužioci su zatražili tu mjeru kao odgovor na stotine incidenata u Holandiji.

- Njihovo nasilje tako je ozbiljno i izaziva toliko društvenih nemira da može smatrati podrivanjem javnog poretka - presudio je oblasni sud u Utrechtu, imenujući kao glavnog krivca motociklistički klub "Anđeli pakla Holandija" i međunarodnu organizaciju istog imena kojoj pripada.

Portparol ureda državnog tužioca saopćio je kako vjeruje da je to prvi put da je ta zemlja zabranila Anđele pakla. Američka vlada smatra tu grupu međunarodnim zločinačkim sindikatom.

Osnovani kao motociklistički klub u Kaliforniji u 1948., Anđeli pakal poznati su po vožnji motocikala Harley-Davidson, nošenju jeansa i kožnih jakni, i po svom imidžu "odmetnika". 

Oni su postali zloglasni u 1960-im u knjizi Huntera S. Thompsona "Anđeli pakla:čudna i užasna priča" u kojoj ih je učinio prijateljima ali su ga kasnije premlatili.

Njihova opasna reputacija pojačana je kada su ih Rolling Stonesi na besplatnom koncertu u Altamontu u 1969. angažirali da pružaju zaštitu

Jedan član grupe optužen je za ubistvo nožem posjetioca koncerta Mrereditha Huntera pred binom, iako je kasnije oslobođen.

Vjeruje se da banda sada ima hiljade članova u desecima zemalja.

- Zabrana je potrebna kako bi se zaštitila javnost. To znači da trenutnim članovima više nije dopušten boravak u Holandiji u tom kapacitetu - navodi holandski sud u presudi.

Na presudu postoji pravo žalbe, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bugarska zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u EU zbog navodne špijunaže

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

Nepal zabranjuje TikTok zbog narušavanja društvenog sklada

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom