Svijet     | 29.05.2019. 14:26 |

Bolton optužio Iran da stoji iza sabotažnih napada na naftne tankere

FENA Internet

ABUI DHABI, 29. maja (FENA) - Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton optužio je u srijedu da Iran "gotovo sigurno" stoji iza sabotažnih napada na naftne tankere u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ovog mjeseca, usred rastućih tenzija između Washingtona i Teherana.

Optužba, koja je uslijedila nakon nagomilavanja američke vojske u zaljevu, došla je uoči hitnih sastanaka na arapskom i zaljevskom vrhu koje je iranski regionalni suparnik Saudijska Arabija sazvao, prenosi AP.

Bolton je danas u Abu Dabiju kazao kako su dodatne američke snage u regiji poslane kao "zastrašujuće" i da će odgovor Washingtona biti razborit.

Četiri broda, uključujući dva saudijska tankera, napadnuta su "mornaričkim minama gotovo sigurno iz Irana", kazao je Bolton na konferenciji za novinare u glavnom gradu UAE. "U Washingtonu nema sumnje u to tko je odgovoran za to", rekao je Bolton u jasnom osvrtu na Iran.

Američki stručnjaci su dio petočlanog tima koji istražuje napade 12. maja koji su oštetili četiri plovila u moru blizu obale UAE.

Dva dana kasnije, jemenski pobunjenici  Huthi - koje su Abu Dhabi i Riyadh optužili da su zastupnici Teherana - pogodili su strateški plinovod u Saudijskoj Arabiji s dva bespilotna letjelice. Cjevovod istok-zapad, koji ima kapacitet da nosi pet miliona barela dnevno iz naftnih polja kraljevskog zaljeva do Crvenog mora, bio je zatvoren dva dana nakon napada.

Bolton je kazao kako je također bio "neuspješni napad na saudijsku luku Yanbu nekoliko dana prije napada na tankere". Yanbu je najveći naftni terminal Saudijske Arabije na Crvenom moru sa  rafinerijom nafte i izvoznih objekata.

Bolton je rekao da će se susresti u Abu Dhabijem s princem Sheikhom Mohammedom bin Zayedom Al-Nahyanom, kao i sa svojim kolegom iz UAE, šeikom Tahnoun bin Zayedom Al-Nahyanom, kako bi razgovarali o odnosima i regionalnim napetostima.

 "Mi dogovaramo i savjetujemo se s našim saveznicima u regiji kako bismo razgovarali o tome što dalje učiniti. Pokušavamo biti razboriti i odgovorni. Prikupili smo dokaze o prirodi napada na cisterne i cjevovod Istok-Zapad i poslali smo dodatne snage da djeluju kao zastrašujući “, kazao je Bolton.

Washington je ponovno uveo stroge sankcije protiv Teherana i naložio raspoređivanje još 1.500 vojnika na Bliski istok. Teheran je napade na brodove nazvao "alarmantnima i žalosnima", te upozorio na "avanturizam" stranih igrača da naruše pomorsku sigurnost.

Fujairah, gdje su se dogodili napadi, ključni je terminal za izvoz nafte na Omanskom moru koji štedi tankerima potrebu da uđu u zaljev kroz strateški tjesnac Hormuz, a kojeg je Iran u više navrata prijetio da će zatvoriti. Gotovo trećina svjetskih zaliha nafte prolazi kroz uski tjesnac između Irana i Omana koji je jedina ruta za ulazak i izlazak iz Zaljeva.

Regionalne napetosti su se povećale otkako je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovno uvela sankcije protiv Irana nakon što je jednostrano povukla multilateralni sporazum o nuklearnoj energiji iz 2015. koji je potpisan s Islamskom republikom.

Regionalni sastanci na vrhu planirani su u četvrtak i petak u Meki, Saudijska Arabija, jer Rijad nastoji dodatno izolirati Teheran. Trumpova administracija povukla  je ne-esencijalno diplomatsko osoblje iz Iraka, obrazlažući to prijetnjom od iračkih naoružanih grupa pod okriljem Irana, te poslali nosač aviona i teške bombardere B-52 u regiju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo