Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 13:20 |

Hahn: Od krucijalnog značaja je formiranje vlade u BiH

FENA Hana Imamović

BRISEL, 29. maja (FENA) - Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je danas političke lidere Bosne i Hercegovine da formiraju vlast na nivou Federacije BiH i države, ocijenivši da je to od krucijalnog značaja.

- To je potrebno uraditi bez bilo kakvog odlaganja jer ne možemo preporučiti da idemo dalje u pravcu članstva u EU ako ne postoje sagovornici na vlasti. Stoga, potičemo sve političare da sada rade na formiranju vlada - jasno je kazao Hahn, podsjećajući da su izbori održani u oktobru prošle godine.

On je na pres-konferenciji u Briselu ponovio da je Evropska komisija usvojila Mišljenje o kandidatskom statusu BiH i nakon toga trebala bi biti donijeta odluka Vijeća Evropske unije, a to je prekretnicu u odnosima između Bosne i Hercegovine i EU.

Komesar je danas na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu odnosno "Paket proširenja za 2019. godinu".

Govoreći o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj unije, Hahn je podsjetio da je Evropska komisija dala cjelokupnu Mapu puta za reforme u oblasti demokratije, vladavine prava, ljudskim pravima i javne uprave.

Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja država sada očekuje dodjeljivanje statusa kandidata.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zovko: BiH mora otvoriti pregovore za članstvo zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Evropski komesar s najdužim stažom Johannes Hahn odlazi u penziju

U Paketu proširenja zemlje zapadnog Balkana pozvane na borbu protiv korupcije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom