Kultura     | 29.05.2019. 13:20 |

'Antigona' u Pozorištu mladih uči o odanosti

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Predstava "Antigona" u režiji Damira Kusture bit će premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 31. maja.

Uloge su ostvarili Alisa Čajić Drmać, Edhem Husić, Mario Drmać, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Helena Vuković, a audio deskripciju izvodi Ajla Cabrera.

Prilikom susreta s novinarima povodom predstojeće premijere, Aida Čajić Drmać koja će tumačiti naslovnu ulogu navela je da je Antigona značajan ženski lik u istoriji drame. Mlada glumica je istakla i saradnju sa kolegom glumcem Damirom Kusturom.

Kroz lik Antigone, kako je rekla, otkrila je koliko jedna žena može da bude snažna u svojim stavovima, kad još neke više sile kreiraju zakone.

Damir Kustra je, govoreći o predstavi, između ostalog istaknuo da je prvobitna ideja bila da radi sa srednjoškolcima, polaznicima Škole glume, a onda su mu kolege predložile da tu predstavu realizuje sa profesionalnim glumcima Pozorišta mladih.

"Antigona" se dotiče i aktuelnih društvenih problema.

- Tu je borba između božijih i ovozemaljskih zakona. Političari koji se stalno kriju iza božijih zakona, propisa. Uvijek se kriju iza religije, vjere braneći zakone koje oni donose, a koje postavljaju za svoje sitne interese - rekao je reditelj Kustura.

On je podsjetio da u našoj zemlji majke, sestre godinama traže mrtve kosti svojih najbližih kako bi ih pokopali po Božijim zakonima da se te duše smire i nađu svoj mir. Ova predstava, smatra Damir Kustura, uči o odanosti porodici.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta zadovoljna je što se jedna uspješna pozorišna sezona zatvara ovom predstavom.

Dramaturg komada je Aida Pilav, scenograf Roman Sulejmanpašić, kostimograf Edina Hadžić, scenski pokret je radila Gea Erjavec, dizajner je Sandra Ozimica, a dirigent hora Željka Andrić. U predstavi učestvuje hor Srednje muzičke škole Sarajevo, a igraju i polaznici radionice scenskih umjetnosti multimedijalnog projekta Centra kulture mladih Sarajevo. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

Nakon premijere, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone 2018/19, bit će upriličen specijalni vatreni performans ispred Pozorišta mladih Sarajevo u izvođenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U produkciji iMTM na sceni Pozorišta mladih predstava 'Londonska priča'

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo