Ekonomija     | 29.05.2019. 12:59 |

Mekić: Rast izvoza oružja moraju pratiti odgovarajući propisi i kontrole

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. maja (FENA) – Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji s Biroom za međunarodnu kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS) Vlade Sjedinjenih Američkih Država, organizovalo je danas radionicu „Saradnja sa industrijom sa aspekta kontrole spoljnotrgovinskog prometa oružjem, vojnom opremom i sredstvima posebne namjene“.

Radionica je organizovana s ciljem upoznavanja privrednih subjekata u BiH o propisima i najboljim praksama koje se primjenjuju u oblasti kontrole naoružanja, vojne opreme, obavezama koje proizilaze iz propisa, zatim  primjenom međunarodnih restriktivnih mjera, te postupkom i procedurom izdavanja isprava za vanjskotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i posebne namjene.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić ističe da je u oblasti kontrole oružje veoma bitna dobra saradnja s industrijom, na kojoj je prvi i vjerovatno najbitniji korak u sprečavanju odlaska oružja u pogrešne ruke.

- Bitno je da pored efikasnog zakonodavstva imamo dobru saradnju s industrijom. Pošto smo na vrijeme usvojili zakone i podzakonske akte, napravili smo i priručnik za industriju koji precizno govori o novim propisima, šta je sve potrebno za izvoz oružja, na koje destinacije se ne smije izvoziti, šta je dozvoljene, a šta ne u vanjskotrgovinskoj kontroli strateških roba – kazao je Mekić u izjavi za Fenu.

Ističe da je BiH u posljednjih nekoliko godina zabilježila značajan rast izvoza oružja, te da u tom periodu nisu evidentirana značajnija kršenja zakona, a istraživanja i izvještaji međunarodnih agencija ukazuju da je kontrola oružja u BiH na zadovoljavajućem nivou.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Stevan Nikčević je kazao da je saradnja u ovoj oblasti između BiH i Srbije na visokom nivou.

- Namjenska industrija BiH je najveći partner srbijanske vojne industrije. Negdje oko 20 posto uvoza srbijanske vojne industrije, najčešće minicijskog programa, dolazi iz BiH. Potpisali smo memorandum o saradnji 2015. godine da bismo ubrzali procedure i olakšali saradnju vojnim industrijama u BiH i Srbiji – objasnio je Nikčević.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će, kako je danas rečeno, nastaviti edukaciju industrije, odnosno od jeseni ove godine uslijedit će implementacija međunarodnog standarda unutrašnje kontrole poštivanja propisa u firmama iz oblasti vojne industrije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija ulaže 100 milijuna eura u domaću vojnu industriju

Indija nabavlja više od 100 borbenih aviona za 15 milijardi dolara

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom