Svijet     | 28.05.2019. 16:56 |

Noć pregovora pred evropskim čelnicima oko vodećih mjesta u EU

FENA Internet

BRUXELLES, 28. maja (FENA) - Čelnici Evropske unije pripremaju se za noć pregovora u utorak oko toga ko bi trebao predvoditi ključne institucije 28-članog bloka u narednih pet godina nakon izbora održanih tokom vikenda koji su promijenili evropski politički pejsaž.

Predsjednici država i premijeri sastat će se na neformalnoj večeri kako bi se dogovorili oko izbora čelnika uticajnog izvršnog tijela EU, Evropske komisije, koju trenutno predvodi Jean-Claude Juncker.

Nedjeljni izbori preoblikovali su u političku mapu EU. Etablirane stranke desnog i lijevog centrra koje su dugo na vlasti izgubile su mjesta u Evropskom parlamentu. Brojni glasači zabrinuti klimatskim promjenama, migracijom i sigurnošću okrenuli su se umjesto njih Zelenim, protržišnoj grupaciji ALDE ili strankama krajnje desnice.

Nejasno je da li će se u parlamentu pojaviti funkcionalna većina.

Na razgovorima za večerom, također se očekuje da čelnici razmotre kandidate za predsjednika Evropskog vijeća koji bi naslijedili Donalda Tuska na toj poziciji, visokog predstavnika EU - u suštini ministra vanjskih poslova - i čelnika Evropske Centralne banke. 

Čelnici žele da djeluju brzo. Oni se nadaju da će biti u stanju da imenuju kandidate na vodeće pozicije na njihovom narednom samitu 20. i 21. juna.

- Želimo pronaći rješenje što je moguće brže jer će se Evropski parlament sastati početkom jula, i naravno da bi bilo poželjno da tada već imamo imena kandidata - izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu.

- Što brže donesemo odluku, tim bolje po budućnost - kazala je.

Konzervativci desnog centra Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri Socijalisti pretrpjeli su gubitke na nedjeljnim izborima, dok su Zeleni zabilježili pomake.

Rani znaci ukazuju, međutim, da će za taj proces trebati još vremena i da se pred akterima očekuje trenutna borba za vlast između Evropskog vijeća, koje zastupa države članice, i parlamenta.

Nijedan jasan kandidat za Junckerov položaj nije istaknut na sastanku u utorak ujutru između čelnika političkih grupa u parlamentu. Oni su, umjesto toga, insistirali da jedna osoba bude izabrana među kandidatima koje su predložili parlamentarni blokovi. To ih je suprotstavilo francuskom predsjedniku Emmanuel Macronu, koji insistira da bi čelnici EU trebali odlučiti o tome ko će predvoditi komisiju.

Favoriti za vodeće pozicije vjerovatno će biti predmet političkog cjenkanja kako i se maksimalizirao njihov uticaj nad najvećim svjetskim trgovinskim blokom. Nacionalnost i spol također će sigurno imati uticaja na konačni izbor. 

Komisija je golemi evropski birokratski aparat koji predlaže nacrte zakona za 28 država članica i osigurava njihovu primjenu. Ti nacrti su dorađeni u konsultacijama između parlamenta i vijeća, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'