Svijet     | 28.05.2019. 15:53 |

Babiš opovrgnuo da će Višegradska grupa predložiti Šefčovića za šefa Komisije

FENA Internet

PRAG, 28. maja (FENA) - Češki premijer Andrej Babiš u utorak je rekao da se četiri članice Evropske unije iz Višegradske grupe nisu dogovorile da će za predsjednika Evropske komisije predložiti Slovaka Maroša Šefčoviča, odbacivši time ranije izvještaje češke štampe. 

Novine Hospodarske Noviny ranije u utorak su pisale kako će Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska predložiti Šefčoviča za vodstvo Komisije ili za mjesto povjerenika za vanjsku politiku istog tijela, ako ne postane njezin predsjednik. 

Babiš je  rekao je novinarima prije odlaska na sastanak evropskih čelnika u Bruxellesu kako bi Višegradska grupa htjela osigurati jednu od vodećih pozicija u EU-u, no odbacio je da na njoj vide Slovaka, aktualnog potpredsjednika Komisije na odlasku, prenosi Reuters.

52-godišni Šefčovič, obrazovan u Moskvi, potpredsjednik je Komisije od 2009. i trenutno nadgleda energetsku politiku EU-a. Ranije je izrazio ambiciju biti spitzenkandidat socijalista, no u studenom je od toga odustao i podržao Nizozemca Fransa Timmermansa.

U martu je izgubio na predsjedničkim izborima u Slovačkoj od liberalne advokatice  Zuzane Čaputove koja je na vlast došla na valu nezadovoljstva građana zbog korupcije. Šefčovič je imao podršku Smera, lijeve stranke koja dominira slovačkom politikom od 2006. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'