Kultura     | 28.05.2019. 14:21 |

Udruženje Digi.ba realizira projekt 'Rimsko naslijeđe Balkana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba apliciralo je na poziv Western Balkans Funda s projektom "Rimsko naslijeđe Balkana" te od 245 projekata izabrano u grupu od 24 koji su dobili finansijsku podršku.

Nakon potpisivanja Grant agreementa u Tirani, počet će se s radom na spomenutom projektu, saopćeno je iz Udruženja Digi.ba.

Cilj projekta je kreiranje virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

Rimska vila i Terme na Ilidži kod Sarajeva, rimski vojni grad i logor Viminacijum kod Požarevca, grad Duklja kod Podgorice i rimski amfiteatar u Draču bit će predstavljeni u VR digitalnim pričama u okviru aplikacije koja će biti dostupna na internetu i postavljena u muzeje na lokacijama arheoloških nalazišta.

Na ovaj način korisnici i posjetioci muzeja će imati priliku virtuelno prošetati Balkanom u doba Rimske imperije i saznati o kulturnim spomenicima od kojih su danas sačuvani samo fragmenti.

Partneri u projektu su Udruženje za promociju italijanske kulture u BiH "Dante Alighieri", UET Centre Albanija, Arheološki Institut Beograd i Montenegrin Association for New Technologies - MANT, Crna Gora.

Trajanje projekta je devet mjeseci, a prvi sastanak je zakazan za 20. juni u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom