Regija     | 28.05.2019. 13:23 |

Zajednički prioritet - Činjenice o žrtvama

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Svi lideri zapadnog Balkana bi zaista trebalo da teže pomirenju svim mogućim sredstvima (suđenja, mehanizmi za kazivanje činjenica, zajedničke komemoracije, školski udžbenici i drugo, u skladu s brojnim deklaracijama potpisanim tokom prethodnih godina, kao i u kontekstu zaključaka Savjeta EU 2015. godine za podršku tranzicionoj pravdi). Utvrđivanje činjenica o žrtvama treba da bude prioritet - kako bismo im vratili lično dostojanstvo i spriječili da prošlost remeti sadašnjost i ograničava budućnost, saopćili su uime Inicijative za REKOM iz udruženja Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP).

Podsjećaju da je u Strategiji proširenja 2018. godine, EU dobrosusjedske odnose i pomirenje postavila visoko na ljestvici prioriteta. Podrška koju su u tom smislu pružili lideri zapadnog Balkana na samitu u Sofiji (17. maja 2018. godine) i zajedničke izjave o nestalim osobama i ratnim zločinima, na samitu u Londonu (10. jula 2018), razlozi su za nadu da će snažna podrška pomirenju, kroz Inicijativu za REKOM, biti dogovorena na samitu u Poznanju (4. i 5. juli 2019.) u okviru Berlinskog procesa.

Na pripremnom ministarskom sastanku (Varšava, 11. maj 2019), kako se dodaje u saopćenju, zaista je naglašena „posvećenost učesnika pomirenju“ tokom „razgovora o mogućem pristupu vlada suočavanju s prošlošću uz učešće civilnog društva i udruženja žrtava kroz Inicijativu za REKOM“ uz „saglasnost da se nastavi s razmatranjem ove opcije“.  Pierre Mirel, bivši direktor Evropske komisije za zapadni Balkan, zamoljen je da pomogne u realizaciji tog cilja.

 - U tom smislu, Mirel se nedavno susreo s predstavnicima državnih institucija u Bosni i Hercegovini, uključujući i Stašu Košarca, zamjenika poslaničkog kluba SNSD-a, koji je nakon sastanka objavio saopštenje za medije (16. maj 2019). Košarac je naveo da institucije Republike Srpske smatraju REKOM „neprihvatljivom institucijom za podsticanje procesa pomirenja“, jer „presude MKSJ ne mogu biti osnova za utvrđivanje činjenica i potpune istine“. Nemoguće je ipak ne zapitati se kako bi neko mogao da porekne da su, pored presuda, čak i uz neke greške, suđenja utvrdila neupitno značajne činjenice? - navodi se u saopćenju. 

Ova izjava Košarca, kako se dodaje, predstavlja jasnu negaciju opredjeljenja BiH na samitu u Londonu, gdje su šefovi vlada naglasili značaj „priznavanja i poštovanja presuda, odbacivanja govora mržnje i glorifikacije ratnih zločinaca, promovisanja kulture poštovanja i solidarnost sa svim žrtvama“ (Zajednička deklaracija o ratnim zločinima).

 - Upravo  je to cilj 'Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine' (REKOM). REKOM ne predstavlja dupliranje rada sudova niti paralelni sud. Usredsređujući se na činjenice i žrtve, pokazao bi se kao neophodno sredstvo za dopunu sudskih odluka i za približavanje suprotnih stavova u vezi s istim događajima - stoji u saopćenju. 

Također, REKOM je koncipiran kao regionalno međudržavno tijelo čije članove imenuju vlasti i predstavnici civilnog društva. Nacrt njegovog statuta rezultat je širokog konsenzusa među liderima zapadnog Balkana u 2014. godini. Političke promjene u nekoliko zemalja nakon toga usporile su realizaciju ove inicijative, stoga je važno vratiti joj se uz novi zamajac na samitu u Poznanju u julu ove godine.

 - Dosad su se Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Crna Gora saglasile da je podrže. Bosna i Hercegovina i Hrvatska još  nisu zauzele zvanični stav. Nadamo se da će i ove zemlje potpisati Deklaraciju o REKOM-u, u ime žrtava i u skladu s nastojanjem „da se prevaziđe nasljeđe prošlosti, promovisanjem pomirenja i dobrosusjedskih odnosa“ (Zajednička deklaracija, London, 10. juli 2018. godine) - stoji u saopćenju koje je uime Inicijative za REKOM dostavilo udruženje Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP). 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo