Ekonomija     | 27.05.2019. 16:07 |

Bregu: Ulaganje u ljudski kapital otvara put ekonomskom razvoju regiona

FENA Saopćenje

ISTANBUL, 27. maja (FENA) - Prijeko potrebna održiva transfomacija regiona u ekonomiju zasnovanu na znanju sa jednakim mogućnostima za sve građane je opsežan program. Njim se povezuju politike inovacija, istraživanja i razvoja, obrazovanja, zapošljavanja i socijalne uključenosti. Ne možemo se više fokusirati na strategiju ekonomskog rasta, a da pri tome ne vodimo računa o razvoju ljudskog kapitala - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, govoreći na panelu UNDP-og foruma "Istanbulski razvojni dijalozi 2019 (IDD 2019): Finansije u 21. vijeku: Korištenje novca za održiv razvoj".  

Socijalne dimenzije regionalnog ekonomskog prostora i ekonomske politike trebaju obezbjediti uključenost, jednakost i socijalno pravednu tranziciju i pri tome biti usklađene sa stubom socijalnih prava Evropske unije (EU).

U ovom trenutku na zapadnom Balkanu 60 posto žena nije na tržištu rada i svake godine ekonomije iz regiona zbog rodnih razlika na tržištu rada u prosjeku gube 18 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je više od ukupnog BDP-a Srbije. Stoga je neophodno poboljšati projekte socijalnih ulaganja kroz ulaganje u obrazovanje, vještine, osposobljavanje i zdravstvenu zaštitu, jer to ono što unapjeđuje ljudski kapital, a osposobljena, obrazovana i zdrava radna snaga od presudne je važnosti za konkurentnost svake ekonomije.

Na panelu "Globalno finansiranje za održivi razvoj: Iskoraci" govorilo se o finansijskim sredstvima za pitanja održivog razvoja u širem kontekstu globalizacije. Također je bilo riječi i o osnovama globalnog finansijskom sistema koji je u većoj mjeri usmjeren na ljude i boljem upravljanju finansijskim rizicima za održiv razvoj.

Osim generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Bregu, o najnovijim iskoracima i stavovima govorili su Robert Schoellhammer uime Ureda Azijske razvojne banke (ADB) za Evropu, Neeti Biyani iz Centra za budžet i upravnu odgovornost iz Nju Delhija i Roy Gonzalez, bivši zamjenik ministra finansija i direktor Centralne banke Kostarike. 

Istanbulski razvojni dijalozi 2019 posvećeni su finansiranju održivog razvoja. Na njima će se govoriti o analizama trendova u globalnim finansijama za održiv razvoj koje će iznijeti vodeći stručnjaci za razvojne finansije iz javnog i privatnog sektora, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

Bregu: Na regionu je da zadrži posvećenost saradnji

WBIF dodijelio grantove u vrijednosti od 8,2 miliona eura zemljama regije

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!