Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 15:22 |

FISP: Razumijevanje različitosti i dijalog ključni za bolje funkcioniranje BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. svibnja (FENA) - Glavni odbor Međunarodne federacije filozofskih asocijacija (FISP) odlučio je na radnom sastanku u Mostaru kako će tema Svjetskog kongresa u Melbourneu 2023. godine biti "Filozofija preko granica" (Philosophy Across Boundaries).

U sklopu sastanka organiziran je i simpozij na kojemu su svoja izlaganja, uz članove FISP-a, održali i filozofi i politolozi iz Bosne i Hercegovine, a tematski naslov ovogodišnjeg simpozija bio je "Dijalog među kulturama umjesto sukoba civilizacija – Kulturni susreti i migracije”.

Jedan od primarnih ciljeva simpozija bio je promišljanje bosanskohercegovačke društveno-političke zbilje iz perspektive suvremenih politoloških rasprava i diskursa, a u raspravi istaknutih svjetskih filozofa ponuđeni su neki prijedlozi rješenja gorućih političkih pitanja bosanskohercegovačkog društva.

"Kao gordijski čvor naveden je postojeći izborni zakon u kojem su narušena temeljna prava hrvatskog naroda da može izabrati svoje legitimne predstavnike vlasti", priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Također, posebno je naglašena potreba razumijevanja različitosti i dijaloga kao ključne točke za bolje funkcioniranje bosanskohercegovačkog društva u cjelini.

"U plodnoj raspravi nakon izlaganja sudionika više puta se došlo do zajedničkoga stava kako je federalističko uređenje na temelju uvažavanja naroda Bosne i Hercegovine najbolji model unutar kojega bi se mogle zadovoljiti sve specifičnosti društva, a navedeno je i nekoliko primjera uspješnog funkcioniranja federalističkih sustava u svijetu, kao što su primjerice belgijski, kanadski i švicarski federalistički model", stoji u priopćenju.

Poseban naglasak, kako je navedeno, sudionici međunarodnog simpozija stavili su na jednakopravnost, političku participaciju te reprezentativno predstavljanje, što bi trebalo sačinjavati temeljne stupove funkcioniranja zdravog demokratskog društva.

Mostarskom sastanku, održanom proteklog tjedna, nazočili su članovi iz cijeloga svijeta, od Australije, Tajlanda, Japana, afričkih zemalja, Turske, pa sve do Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, a sljedeći radni sastanak Glavnog odbora FISP-a održat će se u Hanoiu u Vijetnamu.

Inače, Glavni odbor FISP-a došao je u Mostar na poziv Udruge za promicanje filozofije federalizma, a uz članove Glavnog odbora, na radnom sastanku sudjelovali su i počasni predsjednici FISP-a prof. Evandro Agazzi, prof. Ioanna Kucuradi i prof. Dermot Moran.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Konferencija Međunarodne federacije filozofskih asocijacija počela u Mostaru

Počela manifestacija 'Kasim Prohić - činiti i biti'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu