Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 13:00 |

Čubrilović: Parlamenti RS-a i Rusije radit će na projektima proširenja saradnje

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. maja (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je da će taj i parlament Ruske Federacije formirati radne grupe koje će raditi konkretno na projektima proširenja saradnje.  

Čubrilović je podsjetio da je entitetski parlament uspostavio saradnju i sa Narodnom skupštinom Srbije, te skupštama pojedinih regija u Švicarskoj, Italiji i Austriji te naglasio da je parlament RS otvoren za saradnju i sa drugim državama koje za to iskažu interes.

On je danas pozvao studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kojima je održao "parlamentarni čas“, da redovno prate zbivanja u Narodnoj skupštini i aktivno se uključe u javne rasprave o nacrtima pojedinih zakona, kako bi dali svoj doprinos što kvalitetnijim zakonskim riješenjima.

Govorio je akademcima druge i treće godine Pravnog fakulteta o radu i organizaciji Narodne skupštine, ulozi i ovlaštenjima parlamenta, sazivanju i pripremama sjednica u plenumu i iskustvima u rukovođenju najvišom zakonodavnom institucijom.

Upitan o posljednjoj posjeti Moskvi i njenim efektima za građane, Čubrilović je rekao studentima da je u Rusiji boravio na poziv predsjednice Savjeta Federacije Rusije Valentine Matvijenko, koja je bila domaćin ove posjete čiji pozitivni efekti će se sasvim sigurno osjetiti u praksi.

-Parlamenti, koji donose zakone, mogu mnogo da urade kada je riječ o saradnji, posebno smo se fokusirali na saradnju u oblastima sporta, kulture i obrazovanja. Već sada veliki broj naših studenata nalazi se u Rusiji, a oni su spremni da povećaju taj broj. Efekti ove posjete ne mogu da se osjete odmah, ali sigurno je da će ona imati veoma pozitivne efekte u praksi - rekao je Čubrilović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'