Bosna i Hercegovina     | 24.05.2019. 14:21 |

Javne debate u okviru projekta 'prEUzmi inicijativu'

FENA Hana Imamović

ISTOČNO SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Jedna od devet javnih debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropske unije upriličena je danas u Istočnom Sarajevu u okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini "prEUzmi inicijativu".

Namjera javnih debata je od učesnika predstavnika tih lokalnih zajednica čuti mišljenja koje su to njihove potrebe te kazati nešto više o procesu evropskih integracije i koristima koje donosi građanima.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark pojasnio je da se radi o direktnom razgovoru s građanima, kazavši da se ova vrsta dijaloga vodi već nekoliko godina tokom kojih je posjetio brojne lokalne zajednice u BiH.

Govoreći konkretno o aktivnostima u Istočnom Sarajevu, naglasio je da je EU na tom području itekako prisutna, a želja im je da budu i snažnije angažirani.

- Primjeri naše podrške uključuju rekonstrukciju objekta okružnog tužilaštva, stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija, podrška poljoprivrednicima te podrška u oblasti kulture i turizma - dodao je.

Saradnju među gradovima Wigemark u ovom smislu smatra važnom podsjećajući da je uspješan primjer te saradnje organiziranje nedavnog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

Jedna od učesnica današnje debate bila je i predstavnica Evropske mreže preduzetništva u okviru Ministarstva ekonomije Crne Gore Ljiljana Belada koja je naglasila da je ova zemlja dobar primjer jer je lider u regionu kada su u pitanju evropske integracije i sve napore ulaže u pregovaračke procese.

- U proteklih sedam godina bilježimo veliki napredak gotovo u svim poljima. Trudimo se da zadovoljimo uvjete ne samo iz političkih kriterija nego i da usklađujemo i ekonomske, ali i druge kriterije kako bismo postali spremni za pridruženje Evropskoj uniji - dodala je.

Ističe da pridruženje znači mnogo beneficija, ali i mnogo obaveza za šta se treba pripremiti zbog toga su za jednu zemlju pregovarački procesi najvažniji za reformu cjelokupnog društva čime se osigurava bolji život građana.

Mišljenja je da se ne treba zamarati samim datumima pristupanja nego je proces pridruživanja potrebno posmatrati kao put ka boljitku zemlje i svih građana.

Debati je prisustvovalo oko 100 predstavnika poduzetnika, predstavnika javnih ustanova, mladih, akademske zajednice, udruženja i nevladinih organizacija, a istaknuta je potreba za jačom vladavinom prava, boljim javnim uslugama, većim brojem radnih mjesta.

Predstavnici međunarodne zajednice najavili su da će podržati sve bh. institucije koje rade na evropskim integracijama, ali mnogo je izazova na koje će BiH trebati odgovoriti na putu ka EU te je zato nužno da svu snagu usmjeri u reformske procese.

Nakon debate, učesnici su posjetili i informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo