Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 16:50 |

Wigemark bio domaćin prve javne debate u projektu 'prEUzmi inicijativu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat 'prEUzmi inicijativu' u čijem toku će u devet lokalnih zajednica širom BiH biti održane javne debate o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU. Prva debata održana je danas na Ilidži, a u ulozi domaćina je bio šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, saopćio je EUSR.

- Vjerujem da će Evropska komisija uskoro poslati mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo, koje će potvrditi da BiH može biti članica EU jednog dana. Naravno, puno je toga što će se morati uskladiti s EU propisima i zakonodavstvom - poručio je Wigemark.

Evropska integracija BiH prije svega zahtijeva učešće svih građana i potpunu transparentnost svih procesa jer na taj način će se smanjivati uloga predstavnika EU, a povećavati odgovornost samih građana BiH, kazao je Wigemark odgovarajući na pitanje jednog od učesnika.

U dinamičnoj diskusiji s više od 100 poduzetnika, predstavnika javnih ustanova, mladih, akademske zajednice, udruženja i nevladinih organizacija, učestvovali su i španski ambasador u BiH José María Valdemoro Giménez, britanski ambasador u BiH Matthew Field  te domaći i regionalni stručnjaci.

Ambasador Field naglašava  da je njegova zemlja prisutna u mnogim projektima u BiH. Osvrćući se na problem odlaska bh. građana u zemlje EU, rekao je da građani žele da vide jaču vladavinu prava, bolje javne usluge, radna mjesta i rast. Građani treba da zahtijevaju od izabranih političara da rade upravo ono za što su izabrani. Sve ove reforme zemlju će približiti EU.

Ambasador Giménez istakao je da su EU i države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama.

- Puno je izazova na koje će BiH trebati odgovoriti na putu ka EU, zato je nužno da svu snagu usmjeri u reformske procese. Španija je prije pridruživanja EU također bila u teškoj situaciji. Postojala je veoma visoka nezaposlenost- Španija je bila kao bilo koja druga zemlja trećeg svijeta. Međutim, nakon provođenja neophodnih reformi i pridruživanja EU, postala je jedna od najdinamičnijih država Evrope - ambasadorove su riječi. 

Nakon debate, učesnici su posjetili informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a  izravno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica.

 U narednom periodu javne debate će biri održane u još osam lokalnih zajednica širom BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kandidati za njemačkog kancelara održali drugu debatu

TI BiH organizira debatu o Nacrtu Zakona o utvrđivanju porijekla imovine

Džaferović: Sad je došlo vrijeme da idemo dalje, na svom evropskom putu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo