Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 16:50 |

Pripadnici OSBiH na međunarodnoj vježbi 'Immediate Response 19'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Jedinica Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine učestvuje na međunarodnoj vojnoj vježbi "Immediate Response 19" koja se realizira od 21. maja do 7. juna na vojnim poligonima u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj.  

Poslije višemjesečnih priprema, čija je završnica održana na poligonu za borbenu obuku na Manjači, pripadnici 2. čete 2. bataljona 6. pješadijske brigade OSBiH su 20. maja ispraćeni iz kasarne "Adil Bešić" u Bihaću na veliku međunarodnu vježbu.

Vježbu "Immediate Response 19" koja se održava na poligonu Slunje u Hrvatskoj i vojnoj bazi Kaposvar u Mađarskoj, planira i usmjerava Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. U vježbi učestvuje oko 1.600 pripadnika iz 15 zemalja, oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Kosova*, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke, među kojima i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH za ovu vježbu su angažovale 20 vozila od kojih je 17 specijalizovanih HUMWEE vozila za prijevoz pješadijskih jedinica koje izvode redovne zadatke na određenim poligonima. 

Već danas, 23. maja na poligonu Slunj jedinice su izvršavale složene taktičke zadatke u skladu sa misijama definisanim kroz Operativno naređenje. Prisutnim gostima su prezentirane sposobnosti mobilnosti jedinica u multinacionalnom okruženju kroz realizaciju operacija konvoja.

Pripreme i obuka jedinice bile su zahtjevne i naporne, a učešće jedinice Oružanih snaga BiH je prilika da OSBiH u međunarodnom okruženju pokažu nivo obučenosti, osposobljenosti i interoperabilnosti sa drugim učesnicima vježbe, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo