Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 15:58 |

NUBBiH - Donacija medicinske literature za biblioteku Opće bolnice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina sa saradnicima danas je uručio vrijednu donaciju Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'.  

Radi se o 41 naslovu medicinskih knjiga namijenjenih Odsjeku za bibliotečku, informacionu i edukacionu djelatnost Opće bolnice.

Taj odsjek ima dugogodišnju suradnju s NUBBiH kao centralnom matičnom bibliotekom koja u radu, između ostalog, nastoji podupirati rad i specijalnih biblioteka kao što je bolnička biblioteka u sklopu tog odsjeka.

Direktor Ovčina kazao je da je neposredan povod za tu donaciju i činjenica da je Opća bolnica nedavno dobila status nastavne baze.

Pohvalio je i dobru uzajamnu suradnju uposlenika tog odsjeka s NUBBiH, koja je posljednjih godina proširena zajedničkim radom pojedinih članova u tehničkom komitetu BAS/TC44 čiji je zadatak bavljenje standardizacijom u oblasti bibliotekarstva, dokumentacije i informacije, izdavačke djelatnosti, leksikografije, arhivistike i mikrografije pri Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

Profesorica južnoslovenske književnosti i jezika i šefica Odsjek za bibliotečku, informacionu i edukacionu djelatnost u Općoj bolnici Nataša Filatov informirala je direktora Opće bolnice Zlatka Kravića da je donacija dragocjena jer se radi o naslovima koji se ne nalaze u fondu tog odsjeka, a odsad će biti na raspolaganju zdravstvenim radnicima.

- Direktor Kravić zahvalio je delegaciji NUBBiH-a za donaciju podsjećajući da je edukacija zdravstvenog osoblja doživotni proces jer medicina stalno napreduje te je za dobrobit naših pacijenata potrebno stalno pratiti i znati nove metode rada, informacije i činjenice. Tom prilikom potvrđen je i nastavak saradnje dvije institucije - navode iz Opće bolnice.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambulanta 'Sve na jednom mjestu' olakšala zdravstvene procedure za djecu s posebnim potrebama

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'