Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 14:58 |

Uspjeh studenata prava na takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Na 13. regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava koje je održano od 17. do 19. maja u Banjoj Luci, šest studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okupljenih u klubu "Iudex" osvojili su drugo mjesto dokazavši izvrsno znanje i vještine.

Ovo je prvi put u historiji ovog takmičenja da je ovakav rezultat pripao nekom klubu iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Pravni fakultet predstavljali su studenti Toni Kolak, Adna Škamo, Hana Alkić, Zerina Ramović, Hamza Begić i Kerim Šahman, uz podršku studentice Amile Čeho. Za takmičenje su ih pripremali asistenti Harun Išerić i Mirza Hebib.

Nakon ranije održanog predtakmičenja "Futura" na regionalnom nivou, a u konkurenciji 12 najbolje kvalificiranih klubova iz sedam država regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija), sarajevski tim je pokazao izvrsno poznavanje judikature Evropskog suda za ljudska prava, pravno logiciranje i argumentiranje i izvanredne retoričke vještine..

Finale takmičenja sudile su bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava prof. dr Boštjan Župančić i prof. dr Ljiljana Mijović, dr Bosa Nenadić, bivša predsjednica Ustavnog suda Srbije, Ranko Marijan, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu primili su najviše pohvale od sudija i organizatora takmičenja na ostvarenom uspjehu, navodi se između  ostalog u saopćenju Fakulteta koje potpisuje dekanesa Hajrija Sijerčić-Čolić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu započeli praksu u Federalnoj upravi policije

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'