Bosna i Hercegovina     | 23.05.2019. 14:59 |

Građanski savez zahtijeva ostavku Tegeltije i svih članova VSTV-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Građanski savez (GS) zahtijeva ostavku predsjednika i svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jer smatra da je ta institucija otuđeni centar moći, duboko korumpiran.

- Pozivamo Tužilaštvo BiH da odmah reaguje i time spasi zadnju mrvu kredibiliteta - saopćio je Građanski savez navodeći da danas objavljeni snimak dokazuje kako je osovina Dodik-Čović potpuno preuzela pravosudne organe i do srži ih namjerno korumpirala.

- Od naprasnog odlaska stranih sudija i tužilaca 2009., cijeli pravosudni sistem je postepeno propadao pod pritiskom secesionističkih snaga koje su ga potpuno preuzele preko Tegeltije, Gordane Tadić i drugih stranačkih aktivista SNSD i HDZ, koji se predstavljaju lažno kao nepristrasni državni službenici. Od afere ‘gubljenja’ dokaza o korupciji Dragana Čovića, neprocesuiranja Milorada Dodika u nizu koruptivnih radnji i otvorenom rušenju Dejtonskog sporazuma 2016. putem nelegalnog referenduma, do poziva na oružanu pobunu, Tužilaštvo BiH je pokazalo da je saučesnik u uništenju države BiH.

Danas je svima jasno da smo mi u GS-u s punim pravom ukazivali na kvislinško djelovanje Tužilaštva BiH kad je odbačena krivična prijava Reufa Bajrovića protiv Dodika i ostalih povodom održavanja nelegalnog referenduma u RS-u jer smo na očiglednom kršenju Ustava spoznali da pravosudne institucije rade protiv države a time i protiv njenih građana - citat je iz saopćenja Građanskog saveza.

Odgovornost za stanje pravnog haosa, po mišljenju ovog saveza, snosi međunarodna zajednica koja je svjesno prepustila VSTV domaćim kriminalnim elementima u nadi da će od njih dobiti ustupke. Izlaz iz ovog stanja zahtijeva priznjanje da je proces tzv. dijaloga o pravosuđu, koji je vodila EU, doživio potpuni debakl, zaključuje Građanski savez.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Sjeverna Makedonija: Premijer Kovačevski podnosi ostavku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo