Ekonomija     | 23.05.2019. 12:49 |

Bugarska i Grčka grade gasovod za gas iz Azerbejdžana

FENA Internet

SOFIJA, 23. maja (FENA) - Bugarski premijer Bojko Borisov i njegov grčki kolega Alexis Tsipras u srijedu su ozvaničili su početak gradnje plinskog interkonektora Grčka-Bugarska (IGB) u blizini Kirkova, na bugarskoj strani granice.

Borissov je rekao da je IGB projekt od strateške važnosti, ne samo za te dvije zemlje, već i za zapadni Balkan i cijelu Evropu. On je rekao da će budući gasovod dovesti do stvarne diverzifikacije izvora prirodnog gasa i pravaca snabdijevanja, javlja BTA.

IGB će omogućiti Bugarskoj da dobije prirodni gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda i ukapljeni prirodni gas iz SAD-a, Katara, Alžira, Izraela i/ili Egipta preko budućeg terminala u Aleksandrupolisu u Grčkoj.

IGB će biti dužine 182 km, uključujući i 150 km na bugarskoj teritoriji. Naftovod će krenuti od Komotina u sjeveroistočnoj Grčkoj i povezat će se s bugarskom mrežom za transport plina u Staroj Zagori. Imat će kapacitet od tri do pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, a projekt je vrijedan 220 miliona eura.

Dvojica premijera istakli su ključnu važnost IGB-a u kontekstu zajedničkih balkanskih projekata, uključujući izgradnju puteva, željeznica, luka i digitalne infrastrukture, koji su ključni za regionalnu povezanost i stabilnost.

Po Tsiprasovim rečima, veliki dio snabdijevanja prirodnim gasom preko IGB-a će doći iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda.

- Ovaj projekt može se nastaviti prema Srbiji i Rumuniji - dodao je on, ističući mogućnosti za povezivanje između Balkana i istočnog Mediterana.

Vertikalni koridor će postati dio mreže za transport energije koja će Balkan pretvoriti u jedinstveni energetski čvor, rekao je on.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'