Ekonomija     | 23.05.2019. 11:25 |

IRENA otvara konferencijski program ENERGA-e

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Konferencija ENERGA 2019 će, kao i prethodnih godina, okupiti najznačajnije predstavnike vladinog i nevladinog sektora, istraživačko-obrazovnih institucija i privrede.

Neke od tema koje su u fokusu ovogodišnje konferencije odnose se na analizu tržišta obnovljive energije, investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH, sa fokusom na integraciju vjetroelektrana, zatim Blok 7, maloprodajno tržište električne energije u BiH, te na biogasne elektrane kao investicionu priliku za poljoprivrednike. 

Konferenciju ENERGA, koja će od 11. do 13. juna biti održana u Sarajevu, ove godine otvara Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) sa temom “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa”.

IRENA-in serijal 'Analiza tržišta obnovljive energije' obuhvata znanja i iskustva iz različitih regiona i identifikuje goruće trendove u javnoj politici i razvoju tržišta. Prva četiri izdanja su obuhvatila Golfski Zaljev (2015. i 2019.), Latinsku Ameriku (2016.) i Jugoistočnu Aziju (2018).

- Tokom ENERGA konferencije, IRENA će predstaviti izvještaj pod nazivom “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa”, koji ocrtava politike u oblasti obnovljivih izvora energije, troškove, mogućnosti i potencijale u regiji. Izveštaj se bavi nizom važnih pitanja, od ključnih tehnologija kao što je moderna bioenergija, do regionalnog investicionog okruženja. Izvještaj također daje pregled socijalno-ekonomskih koristi razvoja obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući njen uticaj na stvaranje radnih mjesta, BDP i opće blagostanje – navode iz IRENA-e.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH. Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP i GIZ.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Memorandum Privredne komore FBiH, turskog IZFAS-a i sajma Energa (VIDEO)

Đonlagić: Evropske zemlje danas troše manje energije nego prije deset godina

Konferencija i sajam ENERGA 2019 pod sloganom 'Misliti na budućnost' (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta