Svijet     | 23.05.2019. 10:42 |

Kraj Trumpovih carina Kanadi i Meksiku zabrinjavajući signal 'suparničkoj' Kini

FENA Internet

WASHINGTON, 23. maja (FENA) - Američki trgovinski rat sa Kinom proizilazi iz iste strategije koja je korištena za Meksiko i Kanadu, a nedavno ukidanje carina na metale za američke saveznike moglo bi značiti da je trgovinska svađa s Pekingom daleko od kraja, kažu analitičari za Russia Today.

Washhington je objavio svoju odluku o ukidanju carina na čelik i aluminij koji uvoze iz Kanade i Meksika, koja će stupiti na snagu u ponedjeljak, u nastojanju da pojača ratifikaciju novog trgovinskog sporazuma koji bi zamijenio NAFTA, poznat kao Sporazum SAD - Meksiko - Kanada (USMCA).

- Prvobitno ukidanje starog sporazuma i nametanje carina bilo je samo politička predstava da bi se dobila unutrašnja politička podrška - rekao je profesor ekonomije na Univerzitetu Massachusetts Richard Wolff.

- To je bio način da se pokaže da je Donald Trump borac za američke interese, Meksiko i Kanada su prikazani kao da iskorištavaju SAD - rekao je Wolff, dodajući da je ustvari svaka američka administracija u posljednjih 200 godina uspijevala imati uzajamno korisne odnose sa svojim sjevernim i južnim susjedima.

Bivši direktor i izvršni direktor International Strategic Alliances Inc. George Koo napisao je u komentaru u e-pošti da je odluka o ukidanju carina najvjerovatnije posljedica potrebe da se fokusira na trgovinski rat s Kinom i da se ratifikuje novi trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom.

Osim pomaka ka novom trgovinskom sporazumu sa te dvije zemlje, najnovija Trumpova odluka pokazuje da su čelik i aluminijum strateški važne industrije "koje se ne mogu nabavljati od rizičnih suparnika" kao što je Kina, kaže Jack Worthington, partner u Arundel & Co.

- To je snažan signal da je Trumpova administracija uvjerena da je trgovinski rat i suparnički odnos s Kinom dugoročan i da neće biti riješen u skorije vrijeme. To je priznanje nepomirljivih trgovinskih i geopolitičkih razlika sa Kinom - rekao je taj analitičar.

Po riječima profesora Wolffa, postoji jedna sličnost u carinama koje su SAD nametnule Kanadi, Meksiku i Kini, a to je činjenica da se koriste kao izgovor za unutrašnje probleme Washingtona.

- Sličnost je i pokušaj američke vlade da primora trgovinske partnere na određene promjene. To je dio ideje da problemi američke ekonomije imaju veze sa strancima - rekao je profesor za RT, dodajući da je američki kapitalizam očigledno u nevolji.

Iako je Wolff naglasio da izvoz iz Meksika i Kanade ne može zamijeniti kineski "barem još dugi niz godina", drugi tvrde da Trumpov potez može pomoći investitorima u tim zemljama da povećaju kapacitete proizvodnje čelika i aluminija.

- Ukidanje carina na metale moglo bi djelimično smanjti pritisak na američke potrošače - primijetio je Peter Earle iz Američkog instituta za ekonomska istraživanja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom