Magazin     | 22.05.2019. 13:17 |

Slovenija: Izložba povodom 50. obljetnice nastanka stripa o Alanu Fordu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. svibnja (FENA) - U Ljubljanskoj Narodnoj galeriji u srijedu je otvorena izložba o Alanu Fordu, junaku iz stripova glasovitog talijanskog autorskog para Max Bunker i Magnus, pod kojim pseudonimima su ga stvorili scenarist Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola prije punih 50 godina.

Ljubljanska izložba, naslovljena "Alan Ford trči počasni krug", trenutno je najveća postava originalnih tabli popularnog stripa nakon one održane u Rimu prije dvije godine, prenosi Hina. 

Izložene su  izvorne Raviolove  table stripa, najprije crtane olovkom, a od 15. epizode rađene u tušu, te razdoblje dok je radio zajedno sa Secchijem.

Organizatori izložbe njome žele prikazati ukorijenjenost stripa u slovenskoj kulturi, obilježiti 50. obljetnicu njegova nastanka te refleks koji je imao u slovenskom kulturnom prostoru.

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji u svibnju 1969. godine, a nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost.

Na izvanredan prijem kod publike naišao je u cijelom bivšem jugoslavenskom kulturnom prostoru, nakon što je počeo izlaziti u domaćoj verziji.

Objavljivao se od 1970. godine, najprije u novinskim izdanjima tadašnjeg Vjesnika i u odličnom prijevodu Nenada Brixyja.

Grupa TNT koju je osnovao "Broj Jedan" u invalidskim kolicima, a čiji su članovi bili tajni agenti Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija imala je brojne poklonike i u Sloveniji, ne samo kod ljubitelja stripa.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije