Ekonomija     | 21.05.2019. 12:46 |

Šatorović na 14. kongresu Evropske konfederacije sindikata u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i Konfederacije sindikata BiH Selvedin Šatorović predstavlja sindikate iz Bosne i Hercegovine na 14. kongresu Evropske konfederacije sindikata koji je počeo danas u Beču.

U trodnevnom zasjedanju se očekuje učešće više od 600 državnih sindikalnih delegata, uključujući generalne sekretare i/ili predsjednike 90 državnih sindikalnih organizacija iz 38 evropskih zemalja, 10 evropskih sindikalnih federacija i posebne goste iz Evrope i izvan nje, uključujući premijera Portugala Antonia Costu, predsjednika Austrije Alexandera Van der Bellena, predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera, dekana PSIA Sciencesa Po i bivšeg italijanskog premijera Enrica Lettu, te dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Josepha Stiglitza.

Jedna od glavnih tema kongresa bit će socijalni dijalog. U okviru Kongresa bit će usvojen i Bečki manifest u kojem je jedna od zadaća Evropske konfederacije sindikata u naredne četiri godine jačanje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga na evropskom, državnom i sektorskom nivou, kroz poboljšano zakonodavstvo, politike, sporazume i finansiranje jačanja kapaciteta.

Kongres će izabrati novo rukovodstvo EKS, izmijene Statuta EKS-a i usvojiti ključne dokumente, uključujući Bečki manifest i Akcijski program EKS 2019. - 2023., najavljeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo