Bosna i Hercegovina     | 21.05.2019. 11:48 |

Konferencija Međunarodne federacije filozofskih asocijacija počela u Mostaru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 21. svibnja (FENA) - Godišnja konferencija Glavnog odbora Međunarodne federacije filozofskih asocijacija (FISP) otvorena je danas u Mostaru, a okupila je brojne filozofe i predstavnike filozofskih udruga iz BiH i svijeta.

Po riječima člana te asocijacije prof. dr. Jure Zovke, Glavni odbor FISP-a, najveće krovne svjetske organizacije filozofskih udruga, sastao u Mostaru kako bi vodio rasprave i pripremio se za Svjetski kongres koji će biti održan 2023. godine u Melbourneu.

- Ovo je najznačajniji filozofijski događaj u BiH od osnutka države i ponosan sam da su prijatelji BiH došli u ovaj grad kulture i tolerancije da raspravimo temu "Dijalog umjesto sukoba civilizacija" - rekao je Zovko.

Predsjednik FISP-a prof. dr. Luca M. Scarantino naglasio je kako od simpozija očekuje da će okupiti filozofijske zajednice u BiH i široj regiji da se uključe u međunarodnu mrežu udruga, ali da očekuje i da će prihvatiti i preuzeti probleme tih asocijacija i o njima razgovarati tijekom ove konferencije.

- Očekujemo kolege iz BiH da nam pomognu da svoje vlastite probleme i brige uključimo u raspravi u pripremi za sljedeći svjetski kongresa tako da i oni sami postanu dijelom tog velikog događaja - istaknuo je predsjednik FISP-a, dodavši kako je sastanak u Mostar važan korak u tom procesu.

Dodao je kako simpozij u Mostaru ima i simboličko značenje te da on predstavlja i povratak FISP-a u Evropu.

- Mi se nismo uspjeli sastati u Europi već šest godina i mislim da je važno kroz Mostar vratiti se u Europu - poručio je Scarantino.

Početku konferencije nazočio je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

- Duboko sam uvjeren kako se različitosti u svijetu mogu držati zajedno kroz adekvatan način razumijevanja i dijalog, i da se na taj način može graditi društvo koje će biti svima za primjer. Kroz ovakve filozofske rasprave trebali bi i mi naučiti i poslati poruku iz BiH da na tim različitostima možemo graditi svoju budućnost - kazao je tom prigodom Čović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2979

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Pt1e56jrK5nvS4i37IC-8-FA2LgdeYr0?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija 'PR, Media & Sports Days' (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom