Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 12:24 |

Potvrđena optužnica protiv Gavrila Stevića za učešće u ratu u Ukrajini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića koji se tereti da je počinio krivično djelo - protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Stević kao državljanin Bosne i Hercegovine 8. jula 2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te s Međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

Kako se dalje navodi, u Rostovu, područje Luganjska, optuženi Stević se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice "Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'