Regija     | 20.05.2019. 11:48 |

Kandidati Srpske liste pobjednici lokalnih izbora na sjeveru Kosova

FENA Agencije

BEOGRAD, 20. svibnja (FENA) - Kandidati Srpske liste proglasili su pobjedu na lokalnim izborima za gradonačelnike u četiri općine na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je rezultate, premda još neslužbene, potvrdom jedinstva i borbe za nacionalne interese.

"Ovo je najbolja potvrda politike jedinstva, borbe za naše vitalne nacionalne i najvažnije državne interese", rekao je u nedjelju kasno navečer Vučić u telefonskoj čestitki, obraćajući se čelnicima i pristašama Srpske liste koji su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice proslavljali preliminarne rezultate glasovanja.

Izborni proces je protekao mirno, premda je Vučić uoči izbora rekao kako očekuje da će tijekom izbora biti provokacija i incidenata jer je, kako je ustvrdio, albanskoj strani cilj oslabiti Srpsku listu i sjever kako bi taj dio Kosova, većinski naseljen Srbima, ostao nezaštićen.

Izbore su, prema navodima prištinskih medija, pozdravili premijer Kosova Ramush Haradinaj i predsjednik kosovske Skupštine Kadri Veselji, uz ocjene da je pokazana "građanska zrelost u demokratskom procesu" te da su izbori "potvrdili institucionalni i teritorijalni suverenitet Republike Kosovo".

Direktor Foruma za etničke odnose i politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić, pak, tvrdi kako su izbori pokazali da Beograd može izvesti faktičku podjelu Kosova.

"Srbija i Srpska lista ne kriju da se ovim nije rješavalo tko će biti gradonačelnik, nego da se pokaže kako postoji utjecaj i jedinstvo Beograda s vodećim srpskim čimbenicima na sjeveru Kosova", rekao je Janjić za N1.

Po njegovoj ocjeni, za sada se ne zna u kojem će se pravcu situacija kretati, ka dijalogu ili novom odmjeravanju snaga.

U sve četiri općine na sjeveru Kosova na izborima za gradonačelnike uvjerljivom većinom glasova pobijedili su kandidati Srpske liste, sestrinske stranke Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), koja ima institucionalnu i logističku potporu Beograda i SNS.

Izlaznost je na ovim izborima bila nešto veća nego na lokalnim izborima prije dvije godine, a prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva u Prištini glasovalo je 24.595 birača ili 42,42 posto, što je oko jedan posto više nego na posljednjim lokalnim izborima, prenosi Hina.

Izbori za četiri gradonačelnička mjesta raspisani su nakon ostavki koje su čelnici četiri većinske srpske općine na sjeveru podnijeli u znak prosvjeda protiv carinskih pristojbi kosovske vlade na robu iz Srbije (i BiH).

Carinske pristojbe bile su i razlog povlačenja predstavnika Srba u Vladi Kosova, obzirom da je Srpska lista poslije kosovskih izbora 2017. odlučila podržati manjinsku vladu Ramusha Haradinaja.

Zauzvrat, Srpskoj listi su dodijeljena ministarstva za povratak i zajednice te za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u zastoji je već mjesecima, a Beograd uvjetuje povratak za stol ukidanjem pristojbi.

Priština inzistira na uzajamnom priznanju Srbije i Kosova, a Beograd ustrajava na službenom stajalištu da Kosovu neće priznati neovisnost.   

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta