Ekonomija     | 20.05.2019. 10:56 |

U Parlamentarnoj skupštini BiH sutra o značaju "BEZ GMO certifikacije"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - U Parlamentarnoj skupštini BiH sutra će biti promoviran značaj BEZ GMO certifikacije i važnost značavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za konkurentnost domaćih proizvođača i prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini.

U aprilu BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta „BEZ GMO Proizvedeno“ i time potvrdila da prati evropske trendove bez gmo proizvodnje, certifikacije i označavanja hrane, podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine. 

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u Bosni i Hercegovini ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).

O tome će na pres-konferenciji govoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Odsjeka za biljnu proizvodnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Beus, ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, direktor korporativnih komunikacija kompanije Bimal Nataša Pucar i izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo Edin Ibrahimović, najavili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana