Bosna i Hercegovina     | 18.05.2019. 10:34 |

Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 27. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast poginulim borcima i šehidima.

Pripadnici Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo zajedno s Patriotskom ligom i Zelenim beretkama učestvovali su u organizaciji otpora od agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku BiH.

S ciljem podizanja morala u gradu Sarajevu, na današnji dan 1992. godine na prostoru današnjeg Trga oslobođenja Alija Izetbegović, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika ove brigade i to je bila prva smotra odbrambenih snaga države BiH. Nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada.

– Mi smo već bili organizirana formacija koja je imala dosta ratnih dejstava. Prošli smo brojna ratišta, dosta mladih momaka je poginulo i to mi i sada teško pada. Svugdje je bilo teško, gdje god smo izgubili ljude, ali najteže mi pada Krajina gdje smo imali najveći broj žrtava.  Postrojavanje je bilo velika čast, bio sam ponosan pripadnik ove brigade i danas se isto tako osjećam - kazao je pripadnik Prve brigade policije Stari Grad Sejdalija Sejfić. 

Borci ove brigade branili su državu na svim ratištima širom BiH te da su bili odlučni sačuvati živote i imovinu svih građana BiH. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade položilo je svoje živote u odbrani domovine.

Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje oružanom suprotstavljanju agresoru, 20 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo odlikovano je najvećim ratnim priznanjima, a to su tri "Zlatna ljiljana“, tri "Policijske medalje za hrabrost“, 12 "Zlatnih policijskih znački“ i dvije "Srebrene policijske značke. Za Dan policije 6. aprila 1994. godine Prvoj brigadi policije Stari Grad Sarajevo dodijeljena je ratna zastava kao kolektivno priznanje svim pripadnicima ove brigade.

Naredbom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RBiH, Prva brigada policije Stari Grad Sarajevo predpočinila je 712 pripadnika Armiji RBiH, s kompletnom opremom, naoružanjem municijom i MTS-om, a 56 pripadnika brigade po planovima CSB-a i zahtjevima Glavnog štaba OS RBiH prekomandovani su u Odred policije za specijalne namjene "Lasta“ i druge jedinice. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo