Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 16:42 |

VSTVBiH pridružio se naporima na osnaživanju prava LGBTI osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) pridružuje se naporima na osnaživanju prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba i žena i suzbijanju nasilja i diskriminacije LGBTI osoba.

U saopćenju za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, koji se obilježava 17. maja,VSTV navodi kako je u proteklom periodu zakonodavni okvir u BiH unapređen, ali i da je pred bh. društvom dug put do ostvarivanja prava svih osoba, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. 

- Iako je, u proteklom periodu, unaprijeđen zakonodavni okvir, koji treba da postavi temelje za jednak tretman svih osoba bez diskriminacije, pred našim društvom se nalazi dug put do omogućavanja punog uživanja svih prava i sloboda svim osobama, u svim oblastima života, bez diskriminacije po osnovu spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika- navodi se u saopćenju.

Pored ustavnih odredbi te brojnih međunarodnih dokumenata, koje je ratificirala BiH, VSTVBiH podsjeća na Odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2018. godine kojom se usvaja apelacija Sarajevskog otvorenog centra (SOC) i drugih te utvrđuje povreda prava lica da ne budu podvrgnuta ponižavajućem tretmanu ili kazni, kao i povreda slobode mirnog okupljanja i udruživanja, zagarantiranih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

VSTV BiH, istovremeno, navodi da je najavljena prva bh. Povorka ponosa u septembru 2019. godine te se nada da će svi relevantni akteri posmatrati ovaj događaj kroz prizmu odredbi Ustava i međunarodnih dokumenata, koji obavezuju BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Međunarodni dan djeteta-VSTV BiH nastavlja sa aktivnostima na osiguravanju i zaštiti dječijih prava

Sjednica VSTV-a idućeg tjedna u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta